Szalontay a VeloClass Velence Kerékpáros Egyesülettel tréningezik

2018.08.23. 19:53

Száguld a tóparti bringás

Szalontay Sándor pályakerékpáros a világ legjobbjai közé tartozik. Tavaly megingott a bizalma, bejelentette visszavonulását, idén viszont kirobbanó formában tért vissza.

Keszi Gréta

Már 2016-ban, a londoni világbajnokságon is az elitbe tartozott Szalontay Sándor Fotó: Sportfaktor

Szalontay Sándort bátran nevezhetjük hazánk legjobb pályabringásának. Bár Magyarországon nincsen megfelelő pálya, ahol bármikor készülhetne a versenyekre a kerékpáros, mégis hatalmas sikereket ért el. A 28 éves sportoló a 2016-os londoni világbajnokságon első magyarként átlépte a 10 másodperces álomhatárt 200 méteren, majd az apeldoorni világkupán az előkelő 12. helyen végzett.

– Rengeteget edzettem egyedül, így sikerült megismernem a testemet – árulta el sikereinek titkát Szalontay.

– Ezután egy ideig a nemzetközi szövetség svájci központjában tréningeztem, majd egy orosz edző segített, és készített fel a versenyekre. 2017 novemberében aztán érkezett a meglepő hír: a sprinter bejelentette visszavonulását és eladásra kínálta szeretett biciklijét.

– Kilátástalannak tűnt a helyzet, nem éreztem a támogatást, vagy hogy valaki mögém állna. Az akkori szponzorom is kiszállt mögülem. Ilyen helyzetben elvész az ember motivációja. Nemcsak ez vezetett Szalontay döntéséhez, az edzések is megnehezítették a bringás mindennapjait. A pályakerékpárosnak heti kétszer kellett Bécsbe utaznia, hogy a sportágnak megfelelő körülmények között gyakorolhasson, ugyanis Magyarországon nincs sem fedett, sem megfelelő talajú pálya. Végül meggondolta magát, és nem is akármilyen eredményekkel tért vissza: a moszkvai GP 200 méteres időfutamán rekordidőt tekert, 9,672 másodperc alatt teljesítette a távot.

Már 2016-ban, a londoni világbajnokságon is az elitbe tartozott Szalontay Sándor
Fotó: Sportfaktor

– Megkeresett egy új klub, a VeloClass Velence Kerékpáros Egyesület, nekik köszönhetően eljutottam több európai viadalra is, valamint megkönnyítették a Bécsbe utazást. Szerencsére jól sikerült a visszatérés, jó formában tudtam versenyezni. Az augusztusi Európa-bajnokságon is okozott emlékezetes pillanatot a sprinter, ezúttal azonban nem az eredményével. A selejtező futamban egy szabálytalan holland versenyző kereke a magyar rekorder elé került, aki így hatalmasat esett. A szerencsétlen eset után azonban nem adta fel, visszapattant a nyeregbe és sérülten is továbbtekert.

– Tudtam, hogy az előttem tekerő nem keresztezheti az utamat, mivel ez a szabály. 70 km/h-s tempónál pedig nem arra koncentrálok, hogy merre van az előttem lévő kereke. Végül mégis elém került, és én átestem rajta. Nagyot zúgtam, jól lehúztam a hátamat, most gyógyulnak a sebek. A mezem elszakadt és véres is voltam, de tudtam, hogy mennem kell tovább. Nyilván nem volt egyszerű akkora fájdalommal tovább versenyezni, de ezt kellett tennem – összegzett a leggyorsabb honi biciklis. Szalontay Sándor most is gyakran jár Bécsbe edzeni, de a Magyar Kerékpáros Szövetség ígérete szerint hamarosan Magyarországon is lesz tréningezésre alkalmas pálya. A velencei biciklis jelenleg a nagyobb versenyekre próbál koncentrálni, most a franciaországi világkupára edz, ahol egy 10. hely körüli eredménnyel már elégedett lenne. Az edzéstervébe több erőnléti gyakorlatot épített be, hogy újabb rekordokat dönthessen meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában