Alba Volán SC

2021.07.23. 19:44

A világjárvány hatásai

Elnökségi ülést tartott az Alba Volán SC, amelyen a szakosztályok vezetői a mögöttünk hagyott hónapokat értékelték.

Horog László

Balról Tóth István, Vörös Zsuzsanna és Botos Zoltán

Fotó: Horog László

Az ülés a pénzügyi beszámolóval kezdődött, a klub gazdasági vezetője, Tolnai Zsuzsanna jelezte, minden segítségnek örülnek, különösen a pandémia idején érkező támogatásnak. A SOSZ, azaz a Sportegyesületek Országos Szövetsége tízmillió forinttal segítette a klubot az elmúlt hónapokban – a többi, hasonló műhely mellett –, valamint a honi szakszövetség, a MÖSZ pályázat nyomán utalt hárommilliót, amiből a tervek szerint októberben edzőtáboroznak a versenyzők, és felszerelést vásárolnak. Gazdasági tekintetben az év végéig látnak előre, a kérdés az, a jövő év elején miként alakul a sporttámogatási rendszer. Sok a bizonytalanság a jövőt, a versenyek rendezését illetően is, itthon a járványhelyzet jól alakult, de kérdés, a nemzetközi színtéren mi következik. A korábbi bércsökkentés után márciustól fokozatosan visszaemelték a jövedelmeket a korábbi szintre. Korábbi élversenyzők hagyták abba az élsportot, ezzel bérek szabadultak fel, az adókat, járulékokat fizetik – erre mindig figyeltek –, a klubnak köztartozása nincs.

A sportlövő szakosztály vezetője, Botos Zoltán elmondta, visszafogottan gazdálkodnak, felszerelést – bár néhány esetben indokolt lenne – nem vásároltak, a béreket rendezik, reméli, a sportág lassan visszatér a világjárvány előtti szintre. Az utóbbi időben rendeztek viadalokat, valamint sportolóik részt vettek más települések erőpróbáin, megfelelő eredményeket értek el. Az öttusázók igazgatója, Vörös Zsuzsanna elmondta, a modern pentatlonistáknál a tanfolyamok szervezése komoly bevételi forrás, azonban a járvány miatt ezek nem indultak, bár a jelenleg is zajló nyári táboraik már megfelelő létszámmal zajlanak. Rövidesen két- és háromtusa-viadalt, valamint laser run erőpróbát rendeznek, reményeik szerint ötszáz résztvevővel, az ország minden szegletéből.

Balról Tóth István, Vörös Zsuzsanna és Botos Zoltán
Fotó: Horog László

Az utánpótlásban versenyző Tamás József eredményeit külön kiemelte, Bernben, a junior-Eb-n egyéniben 7., csapatban aranyérmes lett, nemrég a vb-n, Alexandriában egyéniben 5., a csapatversenyt szintén megnyerte társaival. Vörös hozzátette, Kovács Sarolta szereplésétől sokat várnak Tokióban, a versenyző mellett a szakosztály három edzője, Korponai István, Sós Attila és Vitéz László tölti az elkövetkező napokat Japánban. A szintén kvótás, ám az olimpia kapcsán végül csak tartalék Demeter Bence a közelmúltban, Kairóban, a vb-n egyéniben 9., csapatban aranyérmes lett, a Nyizsnyij Novgorodban bonyolított Eb-n egyéniben a dobogó legalsó fokára állhatott, a csapatversenyt az oroszoknál is megnyerték.

Vörös hozzátette, a pandémia megtizedelte a szakosztályt, ismert sportolók búcsúztak, az élet más területein próbálnak szerencsét. Tóth István klubelnök megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a hazai férfiak közül anno elsőként olimpiai indulási jogot szerző Demeter Bence a jelen állás szerint nem lesz ott a nyári játékokon, öt év kemény munkája veszett kárba. Az egyesület első embere hozzátette, alapos önvizsgálat szükséges az érintettektől, hogy ez miért következhetett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában