Kisiskolások ismerkedtek a tóval, a kajakkal és a kenuval

2024.06.13. 14:56

Senki sem borult vízbe (galéria, videó)

Rendhagyó testnevelésórára invitálta a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kisdiákjait a Vitál Club Sportegyesület. A Csónakázó-tavon evezhettek a harmadik és negyedik osztályosok.

Ferencz Balázs

A Csónakázó-tavon eveztek a kisiskolások

Fotó: NAGY NORBERT

Több, mint húsz gyerkőc markolt kajaklapátot a Csónakázó-tó Koronás park felőli oldalán, majd a helyes lapátfogást elsajátítva mentőmellényt húztak a lurkók, és az olimpiai ezüstérmes, ötszörös világbajnok kajakos, Fidel László irányítása alatt hajóba szálltak. 

– Az igazgatóhelyettes asszony jelezte, hogy lehetőséget kaptunk a kajakozásra. Nagyon vártuk az eseményt, és izgultunk, hogy jó idő legyen. Én különösen, mert odáig vagyok a kajak-kenuért – mesélte lelkesen Bakter Éva, a Szent Imre suli tanítója. – Nagyon lelkesek voltunk, örültünk, hogy jöhettünk. A gyerekek láttak már kajak-kenu versenyt, s az osztályban van is olyan gyerek, aki versenyszerűen kajakozik, egy kislány pedig már kajaktáborban is volt.

Nagy élmény volt a gyerekek számára a vízreszállás
Fotó: NAGY NORBERT

A Szent Imre Általános Iskola 3/B-s tanulói közül volt, aki kajakba pattant, s máris célba vette a tó másik végét, akadt, aki a helyes irányt kereste eleinte kósza lavírozással, míg a többiek Csák Balázs kormányzásával túrakenuba ültek.

– Kenuval is viszünk ki gyerekeket, mert kajakból nincs annyi, hogy egyszerre mindenki vízre szálljon. Egy tíz és egy négyszemélyes túrakenuval eveznek a gyerekek, aztán cserélnek – ecsetelte Csák Balázs, aki amellett, hogy masters kenuversenyeken is megméreti magát, a vitálosok kenuszekciójának vezetője.

Csák Balázs a kenulapát fortélyait adja tovább
Fotó: NAGY NORBERT

„Lapjával tedd a vízbe a tollat, ne az élével, mert akkor nagyon vizes leszel” – adott jó tanácsot a kicsiknek Fidel László, aki Barcelonában 1000 méteren az olimpiai ezüstérmet nyert négyes tagja volt. Most a Vitál Club Sportegyesület vezetőedzője. 

– Viszonylag gyorsan ráéreznek a helyes lapátfogásra. Játéknak fogják fel, de ezekben a hajókban nem baj, ha éppen nem tökéletes a mozgás – mondta a partról szemlélődve az 58 esztendős Fidel László. – A visszajelzések alapján mondhatom, hogy óriási élményként élik meg a gyerekek az itt töltött két órát, nagyon tetszik nekik. Próbálunk ízelítőt adni a sportágból, de persze, ez csupán egyfajta szösszenet. Ez tulajdonképpen egy toborzó. Volt olyan kislány, aki a délelőtti foglalkozás után délután meg is jelent az edzésen, addig nem hagyta békén anyukáját, míg el nem hozta őt a tópartra.  Mindezt úgy, hogy már van sportága. A szabad napjain jár majd kajakozni. Itt a sportág megszerettetéséről van  szó, a biztonságos vízi közlekedés porszemcséjét próbáljuk elhinteni. 

Fidel László (jobbról a második) ismertette a gyerekekkel a legfontosabb alapokat
Fotó: NAGY NORBERT

A vezetőedző elárulta, hogy a törzsgárda tagok létszáma az utóbbi időben lecsökkent. Az MK-hajókat kinőtték a fiatalok, eligazoltak, és most szükség lenne az utánpótlásra. Fidel László hangoztatja, hogy nem feltétlen az olimpiai bajnoki cím megszerzése a Fehérváron kajakozni vágyók célja, de aki komolyan gondolja, eljuthat odáig.

Úgy tűnik, a Szent Imre Általános Iskola négy osztályának, a 3/A, a 3/B, a 4/A és a 4/B eveztetése nem volt hiábavaló. A partra evickélt harmadikosok közül két kissrác azonnal jelezte, hogy ők bizony eddig semmit sem sportoltak, de a kajakba szívesen visszaülnének.

Szükség volt az egységre
Fotó: NAGY NORBERT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában