A kor egyáltalán nem számít

2 órája

A színpadra viszi a tudását

Sinkó Zoltán neve jól hangzik testépítő körökben, ám azt talán csak a bennfentesek tudják, hogy a versenyző már átlépte az ötödik ikszet, és egyre-másra aratja sikereit manapság is. Az 51 esztendős székesfehérvári testépítő hosszú évek után versenyzett, mintegy bebizonyítva, hogy mindig van visszatérés, amely kiváló eredményekkel párosulhat.

Káldor András

Sinkó Zoltán igazán nem panaszkodhat, eredményes volt ebben az évben

Forrás: A versenyző

Mikor indult a pályafutása, egyáltalában hogyan lesz valakiből testépítő?

- Alacsony és vékony voltam, amikor 1992-ben elkezdtem, 158 centi vagyok, és 47 kilósan indult a pályafutásom. Kisebb-nagyobb megszakítások voltak, 1990-es évek első felében versenyeztem, ezt követően 2000-ben vettem részt egy megmérettetésen, majd 2016-tól. Voltam magyar bajnoki harmadik helyezett és sikerült 1996-ban megnyerni a legrangosabb viadalnak számító Budapest bajnokságot. Három évvel később még rövid felkészülés után elindultam a Super body elnevezésű versenyen, de aztán a családalapítás vált a legfontosabbá és befejeztem az aktív sportot.

Mennyit kell készülni egy-egy megmérettetésre, létezik-e külön edzésterv ilyenkor?
- A legfontosabb az étrend, lényegében egy-egy siker hetven-nyolcvan százalékban ezen múlik. Azért rettentően nehéz ez a sportág, mert itt egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk! A többi sportágban nincsen ennyire megszabva az étrend, de számunkra sokat jelent, szinte a legfontosabb, függetlenül attól, hogy az illető mennyit edz, illetve emellett milyen kiegészítőket fogyaszt.

Hogyan tudja magát karban tartani?

- Járok masszőrhöz, aki kellőképpen átgyúrja a testemet, s mivel már 51 éves vagyok, próbálok minél többet pihenni, ami nem minden esetben sikerül, mivel az élet többször is felülírja. A megfelelő minőségű alvás szükséges, amelynek legalább 8-9 órának kell lennie.

Megsüvegelendő, hogy 51 évesen még mindig küzd, ráadásul azért akadtak az utóbbi években igen erős edzés, illetve verseny nélküli időszakai, mi motiválta abban, hogy újra és újra visszatérjen a pódiumra?

- Aki egyszer ezt elkezdi, nem tudja abbahagyni! Feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy imádok edzeni, nekem nem kell semmilyen pörgető, ez az életem részévé vált. Nem utolsó sorban másoknak is szeretnék segíteni, illetve tudatosítani bennük, hogy meg lehet változtatni a testünket. Nem fontos ehhez versenyezni, mivel azért eléggé embert próbáló. Most például segítek egy ismerősömnek, aki hat hete azzal keresett meg, hogy hamarosan következik az esküvője, és szeretne leadni néhány kilót a súlyából. Hozzáteszem 104 kg-ról indult, és már csak 89. Csupán elmondtam neki, hogy milyen ételeket egyen, és minden nap 3-4 étkezését küldi nekem a Facebook messenger oldalán, hogy lássam mit eszik. Nem véletlenül szoktam mondani, hogy a színpadra viszem mindennemű tudásomat, ott megmutatom, hogyan nézek ki. Persze velem is előfordult az, hogy felszaladtak a súlyok, nemcsak így néztem ki. Akadt olyan időszaka az életemnek, amikor eléggé el voltam hízva, és 85 kg-t mutatott a mérleg.. Tudom azt, hogy miből mi lehet! Nagyon kevés az emberekben az akarat, sokan lelkiekben is segítségre szorulnak, és tudniuk kell azt, hogy mindenre képesek. Lényegében minden fejben dől el! Amikor jönnek a versenyeim, az még jobban megdobja az edzések és az étkezések számát. Van egy cél előttem, a színpadon fecske-nadrágban állok, és nem akarok „beégni", hogy nem úgy nézek ki, ahogyan kell. Hála Istennek ez nem történik meg, mert mindig ott vagyok az élmezőnyben. Egyáltalán nem mindegy, hogyan állunk fel a dobogóra, mert előfordul olyan is, akinek közel sem kockás a hasa...

Forrás: A versenyző

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, az utóbbi két hónapban pedig szinte példa nélküli, hogy tíz versenyen indult, egyáltalán hogyan bírta?

- Nagyon-nagyon nagy akarattal, az motivált, hogy magamhoz mérten mindenhol a legjobb legyek. Előtte két-három évig nem is edzettem, színpadon meg még régebben voltam, legalább hét éve. Tizenegy hónap alatt próbáltam magamból kihozni a maximumot, teljes mértékben elégedett voltam a teljesítményemmel, ami akár lehetett volna még jobb is. Minden egyes versenyen úgy akartam odaállni a színpadra, hogy minél jobbnak lássanak. Az első versenyen még nem olyan a test, mint kellene, ilyenkor sokat jelent a vízhajtás, és a diéta, a vége felé már nem eszünk annyi szénhidrátot, csak a reggelihez illetve az edzés után fogyasztjuk, mert pótolni kell annak kiesését. Így élesedik a forma. 80-82 kg-ról indultam, és az utolsó olasz versenyen 70 kilósan álltam a színpadra, senki nem mondta meg, hogy mekkora lehet a súlyom, mert nem látszott.

Az eredményei arról árulkodnak, hogy mindezek eléréséhez hosszú évek tapasztalatára is szükség volt?
- Van mögöttem néhány verseny, ahogy ezt a tavaszi szezon is mutatta. Nem tudom pontosan a számát, de több mint ötven kupát nyertem, lassan már a lakásomban nem tudom őket hova tenni. Megbeszéltem a Cosmo Sport tulajdonosával, hogy készítenek egy dicsőség falat, ahol kiállítják majd ezeket a díjakat.

Hogyan tovább, milyen céljai vannak, és milyen versenyekre készül?

- Legközelebb ősszel, októberben indulnak a versenyek, az elkövetkezendő hónapok nem lesznek elegendőek arra, hogy ezekre felkészüljek, tömeget felszedjek, így majd csak jövő tavasszal állok dobogóra, és ugyanígy a tavaszi szezonban megpróbálok minél több Európa, és világbajnokságon részt venni, és ezeken minél jobb helyezést el. Most már az 50+-ban indulok, eddig a 40 és 80 év közötti kategóriában vettem részt, és a -85 kg-ban. Természetesen ez attól is függ, hogy és hol milyen súlykategóriákat indítanak, és melyikbe tudok „befogyni".

Sok a rivális versenyző?
- Ez nagyon változó, versenyről versenyre. Igazság szerint Covid nagyon visszavetette a versenyzési kedvet, most arra kezdett egy kicsit vissza élénkülni.

Mi a hitvallása?

 - Annak a híve vagyok, hogy mindenre figyeljünk, mert a testünk és az egészségünk a legfontosabb! Ezzel szeretnék motivációt adni mindenkinek, és vegyék, tudomásul a kor nem számít, mindegy, hogy ki hány éves!

Sinkó Zoltán elmúlt két hónapban elért eredménylistája:
1. Április 20. - WAF VB - Masters IV. hely

2. Április. 28. - PCA - Masters III. hely

3. Május 4. - WABBA - Masters II. hely

4. Május 11. - Ausztria kupa - Masters II. hely

5. Május 18. – Perfectbody - Masters II. hely

6. Május 19. - HBPF – 75 kg II. hely

7. Június 8. - IBFF EB - Masters I. hely

8. Június 16. -  WABBA VB - Masters VI. hely

9. Június 22. - ASI Olasz bajnokság -70 kg I. hely, - Masters II. hely, Masters 40-50 év II. hely, Masters 50-60 év II. hely, Páros I. hely

10. Június 23. - ASI EB -70 kg I. hely, Masters 40-50 II. hely, Masters 50-60 I. hely, Páros I. hely

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában