A szövetségi kapitány elégedett a mieink szereplésével

2 órája

A Vértes rendkívüli természeti kincse az országnak

Jól szerepeltek a magyar tájfutók a döntően Fejérben, valamint a záró szakaszban Komárom-Esztergom vármegyében bonyolított Európa-bajnokságon. Komoly hagyományai vannak a sportágnak a térségben.

Horog László

A női váltó eredményhirdetése után nagy volt a boldogság a magyar küldöttségben

Forrás: MTFSZ

A szövetségi kapitány, Fehérvári Dániel két éve látja el a tisztséget a honi szövetségben. Elégedetten értékelte a pár nappal ezelőtt zárult seregszemlét.

– 2022 óta vagyok a felnőttek szövetségi kapitánya, előzőleg fél évig segítettem a junior csapat munkáját. Amikor a rendező csapat elkészítette a pályázatot a világversenyre, még én versenyző voltam, vagyis nem volt beleszólásom a helyszín kijelölésébe. Természetesen örültem, hogy erre esett a választás, szerintem a Vértes az egyik leggyönyörűbb természeti kincse Magyarországnak. A terepei nagyon különlegesek, amit egyébként a külföldi versenyzők is megerősítettek a kihívások szempontjából. Az időjárás ezúttal egyértelműen megnehezítette a versenyzők dolgát, amire próbáltunk felkészülni az edzőtáborok alkalmával. Összesen 10 edzőtábort szerveztünk az elmúlt 2-3 évben a válogatott versenyzőknek. A tévés közvetítésnek köszönhetően mindenki láthatta, hogy a versenyzők mennyire keményen futnak a sziklák és a zöldebb, csalános részek között, de szeretnék megosztani pár atlétikai jellegű adatot: A férfi mezőny legjobb versenyzői 8 perc körül futják a 3000 métert, természetesen atlétikai pályán. Továbbá, az egyik svájci versenyző, Matthias Kyburz kitalálta, hogy megpróbál kijutni a párizsi olimpiára a maratoni versenyszámban. Maximum 1 évet készült speciálisan, de sikerült 2 óra 8 perc alatt lefutnia a távot, amivel rögtön kvótát is szerzett. A kimagasló fizikai eredmények mellett a tájékozódásra is nagyon összpontosítania kell a versenyzőknek. Az eredményeiket tájfutó felkészülésből érik el.

A női váltó az eredményhirdetésnél pódiumra állhatott, az előkelő 6. helyen végzett az együttes.

– Elért eredményük csodálatos pillanat volt a válogatott, valamint az egész magyar tájfutó társadalom számára. Utoljára 1962-ben volt legjobb hatban a női váltó. Ez a siker remélhetően további motivációt ad nem csak a váltótagok számára, hanem a következő generációk részére is. Hiszen láthatták, hogy a kemény munka és az eltökéltség meghozhatja a dicsőséget. Fontos, hogy ebben a felállásban a váltó a tavalyi évben junior világbajnokságot nyert, ráadásul, a mi csapatunk volt a legfiatalabb. 

A kapitány azt mondja, a nagyobb, honi versenyeken, például az országos bajnokságon az indulói létszámok meghaladják az 1000 főt, a jelenben 2000-3000 aktív tájfutóról beszélhetünk ma Magyarországon. A sportág nagy előnye, hogy szinte bármelyik korosztályban lehet űzni a tájfutást, természetesen az életkornak megfelelő különböző korosztályokban és kategóriákban.

A kérdésre, miszerint mi indokolja, hogy a skandinávok és a svájciak gyakorlatilag letarolják a mezőnyt a viadalon, a kapitány azt mondja, ennek több oka is van.

– Az egyik legfontosabb szempont az én véleményem szerint az, hogy az említett skandináv országokban az outdoor sportágak iránti érdeklődés jóval nagyobb, mint hazánkban. Továbbá, ne felejtsük el, hogy mennyire népszerű a szabadidősport Finnországban. A finnek állítása szerint 2,5 millió ember tájfut a hazájukban. A svédeknél kicsit másképpen épül fel a testnevelés oktatása, mint nálunk. A tájékozódás egy alapvető feladat, amit a gyerekeknek el kell sajátítaniuk a testnevelés órák során. Hasonlóan szükséges gyakorlat az úszás és a korcsolyázás. Terepi különbség, hogy Magyarország természeti adottságai eléggé különlegesek. Viszont kevésbé részletgazdag a domborzati és szikla alakzatok szempontjából, mint a skandináv terepek. Anyagi különbségek is vannak az északiak javára, bár a korábbi évekhez képest jelentősen növekszik a felnőtt válogatott költségvetése, amiért nagyon hálásak vagyunk. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a mi költségvetési keretünk nagyjából 10-20% a korábban említett sikeres nemzeteknek. A szövetséggel próbáljuk minél jobban leküzdeni ezeket a különbségeket, nemrég létrehoztunk egy ösztöndíj programot. A legtehetségesebb versenyzőink külön támogatást kapnak.

Fehérvári Dániel korábban válogatott versenyző volt, a jelenben már nem igazán aktív, a napi munkái mellett nem igazán fér bele az élsport.

– Az edzősködés teszi ki az időm nagy részét. A szövetségi kapitányi feladatkör eléggé összetett. Az egyik legfontosabb elvem, hogy team munkában dolgozzunk, amiért óriási köszönettel tartozom a kollégáknak. Folyamatos kapcsolattartásban vagyok a szövetséggel, versenyzőkkel, orvosokkal, pszichológusokkal és edzőkkel egyaránt. Próbálok minél több időt a munkára fordítani. Fontos megjegyezni, hogy ez nem főállás a számomra, a TF-en vagyok oktató főállásban. A kapitányi feladataim összegezve: kapcsolattartás, edzőtáborok, versenyek szervezése, csapatkijelölés, edzések megtartása és vezénylése, az utazások megszervezése, tehát akad feladat.

A felnőtt válogatott tagjaira még egy állomás vár Finnországban, a szezont záró világkupán. Valamint rövidesen kezdődik a felkészülési tervek előkészítése a 2027-es felnőtt vb-re, amit szintén hazánkban fognak megrendezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában