Lovassport

2 órája

Hihetetlen izgalmak közt zárult a Fejér Vármegyei Fogathajtó Bajnokság (galéria)

Lezárult a Fejér Vármegyei Fogathajtó Bajnokság 2024-es idénye a hétvégi, XX. Sárkeresztúri Fogathajtó Versennyel. Az esemény után Csuti Péterrel, a Fejér Vármegyei Lovassport Szövetség és a sárkeresztúri Vihar Lovas Egyesület elnökével beszélgettünk

Szabó Róbert

Nagy előnnyel nyerte meg a Fejér Vármegyei Kettesfogathajtó Bajnokságot Semjén Attila

Fotó: Nagy Norbert

– Óriási meleggel kellett megküzdenünk, nem volt a legideálisabb az idő, azonban elégedettek vagyunk, a körülményeket figyelembe véve nagyszerű rendezvényen vagyunk túl. Már korán reggel sokan látogattak ki a versenyre, akiknek finom ételekkel készültünk, a sárkeresztúri vendégszeretet ezúttal is megmutatkozott – kezdte gondolatait Csuti Péter, aki Gosztola Józseffel, a vármegyei fogathajtó szakág elnökével már a szombati verseny reggelén rögtönzött évértelőt tartott, ahol megköszönték a megyei hajtók egész éves aktivitását, a versenyeken mutatott sportszerű magatartást.

A bajnokság még április 27-én kezdődött Soponyán, azóta pedig Seregélyesen, Kislángon, Cecén, Mezőszilason, Nagylókon, Sárszentágotán és Kálozon is rendeztek fordulót. Az eredmények alapján a kettesfogatok közt a dobogón már nem volt nyitott kérdés, egyesfogatban azonban még akadtak izgalmak.

– Nagy Dávid első helyezett volt a forduló előtt, azonban lova egészsége miatt feladni kényszeült a szombati versenyt. Ez a nagyszerű cselekdet mindenképpen példaértékű – emelte ki Csuti Péter a hajtó megható cselekedetét. A számot végül a Sárbogárdi LE hajtója, Csepelszigeti Adrienn nyerte 10,8 hibaponttal, a második Tóth Balázs (Somogygeszti KSK) lett, míg a harmadik helyen Németh Andrea, a Seregélyesi VSE sportolója zárt, aki ezzel megnyerte a bajnokságot is.

A kettesfogatok akadályhajtása aztán rendkívüli izgalmat hozott, hiszen az első forduló után olyannyira szoros volt a mezőny, hogy még a 14. helyezett is eséllyel pályázott a versenyszám megnyerésére.

– Hihetetlen izgalmakat hozott a kettesfogatok versenye. Nagy köszönet ezért a pályát építőknek, valamint a bírói csapatnak is – mondta a Vihar Lovas Egyesület elnöke. Hozzátette, Sántha Krisztián, a Zalalövő és Környéke LSE hajtója diadalmaskodott végül, aki kétszer is hibátlanul teljesítette a pályát. Mögötte a korábbi országos bajnok Viszus Szabolcs (Fülöpházi Lovas Egyesület) zárt 1,44 hiba ponttal, míg a harmadik Pergel Imre (Tápiószentmártoni Lovas-Baráti SE) lett, aki a három hiba pontot begyűjtők közül a legjobb időeredménnyel zárt.

A Fejér vármegyei hajtók közül ezúttal Hufnágel József (Szent Ágota LE) zárt a legjobban, nyolcadik lett. Ezzel az eredménnyel feljött a bajnokság negyedik helyére, amellyel jogot szerzett az indulásra a Dunántúli Vármegyék és Dél-Szlovákia döntőjében, amelyet szeptember 21-én rendeznek majd Lukácsházán. Mögötte a legjobb Domján Miklós (Sárvíz Völgye BLSE) lett a kilencedik helyen, a harmadik legjobb vármegyei versenyzőként Semjén Attila zárt a tizenkettedik pozícióban.

– Úgy érzem, hogy mindenki kitett magáért az egyesületben, nagyon jó eseményt tudhatunk magunk mögött, ezért pedig mindenkinek szeretnék köszönetet mondani a tagok, segítők közül – folytatta gondolatait Csuti Péter.

Bár a megyében már véget ért az idény, az országos bajnokság még ezután következik.

– Hajtóinknak még nem ért véget az idény, hiszen a kettesfogat bajnokság első négy helyezettje szeptember 21-én Lukácsházán mutathatják meg tudásukat a Dunántúli Vármegyék és Dél-Szlovákia döntőjén, majd szeptember 28-án az első három Mélykúton vesz részt az országos bajnokságon. Az egyesfogatoknál mind a hat, legalább egy futamot hiba nélkül teljesítő versenyzőnk elindulhat az ob-n, amelyet október 5-én rendeznek majd Tolna-Mözsön – zárta gondolatait Csuti Péter.

Fejér Vármegyei Fogathajtó Bajnokság, végeredmény

Egyesfogat, akadályhajtás
1. Németh Andrea, Seregélyesi VSE, 35 pont
2. Nagy Dávid, Kálozi LE, 33
3. Malics Georgina, Seregélyesi Patkó SE, 32
4. Csepelszigeti Adrienn, Sárbogárdi LE, 13
5. Kovácsné Kiss Szabina, Sárvíz Völgye BLSE, 7
6. Nagy Jenő, Mezőszilasi LSE, 1

Kettesfogat, akadályhajtás
1. Semjén Attila, Mezőszilasi LSE, 166 pont
2., id. Semjén Attila, Mezőszilasi LSE, 138
3. Dvéri Diána, Seregélyesi Patkó SE, 133
4. Hufnágel József, Szent Ágota LE, 127
5. Kovács Tibor, Vihar LE, 121
6. Kiss Olga, Nagylóki Lovasegylet, 117 

Kettesfogat, csapatbajnokság
1. Mezőszilasi LSE (Csontos Gyula, id. Semjén Attila, Semjén Attila), 363 pont
2. Sárvíz Völgye és Vihar LE vegyes csapata (Kovácsné Kiss Szabina, Kovács Tibor, Domján Miklós), 274 
3. Szent Ágota LE (Barabás Máté, ifj. Hufnágel József, Vadócz Zsolt), 268

Kettesfogat, vadászhajtás
1. Semjén Attila, Mezőszilasi LSE, 137 pont
2. id. Semjén Attila, Mezőszilasi LSE, 123
3. Dvéri Diána, Seregélyesi LC, 109

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában