Hétvége

2011.07.21. 13:39

Magyar néprajzi filmfesztivál a Völgyben

Három szekcióban több mint 170 filmmel, koncertekkel, beszélgetésekkel és más kísérőrendezvényekkel várja a közönséget július 22. és 31. között a Bokréta és biciklilánc magyar néprajzi filmfesztivál Vigántpetenden, a Művészetek völgyében.

MTI

A DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum által koordinált MaDok kortárs múzeumi hálózat közös filmes rendezvényének elnevezése tradíció és modernitás, hagyományos életforma és mobilitás találkozására utal - mondta Szalmási Gabriella, a programsorozat sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek.
A Dialektus filmfesztivál idei különkiadásának is számító rendezvény célja, hogy felfedezze a mozgó néprajz, a néprajzi film legjobb és legfrissebb magyar alkotásait, emellett tágítsa a filmről és a néprajzról alkotott képet - áll a Bokréta és biciklilánc közleményében.
A fesztivál rendezői a kortárs magyar néprajzi mozgóképkészítés teljes vertikumának feltérképezését tűzték ki célul: előzsűrizés és műfaji megkötés nélkül mutatják be a pályázati felhívásra beérkezett amatőr és profi alkotásokat, amelyek a hagyományos életvilágok, az anyagi és szellemi kultúra archaikus rétegei, az etnikus, vallási, kulturális és társadalmi sokféleség témaköreihez kapcsolódnak, mégsem nélkülözik a kortárs és kritikus hangot.
Szalmási Gabriella elmondta, hogy a versenyszekcióba 82 film került be, ezeket jövő keddtől július 30-ig vetítik; amennyiben az időjárás engedi, részben szabadtéren. A gazdag termést neves szakemberekből álló zsűri - tagjai: Kovács Éva szociológus, Szijártó Zsolt kommunikációkutató, Sebő Ferenc népzenei előadó, zenetörténész, Szilágyi Kornél filmrendező és Kabarcz Zsófi filmrendező - értékeli; a díjkiosztó július 30-án este lesz.
Versenyen kívül 46 filmet vonultat fel a Dialektus filmek elnevezésű szekció, míg az információs vetítéseken további 52 alkotással találkozhatnak a Balaton-felvidéki faluba látogatók.
A Bokréta és biciklilánc versenyfilmes programját dokumentumfilmes rendezvények vezetik fel: bemutatkoznak magyar filmes műhelyek és stúdiók (a Muster Tzapko Stúdió és a Metafórum, a Dunatáj, a Fórum Film Alapítvány, az Inforg Stúdió, valamint az ÚRH - Új régi hang program keretében Halmos Béla és Szomjas György filmjei), továbbá a stúdiókhoz kötődő alkotók, rendezők.
A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke a vizuális dokumentálást állítja Valóság-változatok 2.0 nevű programja fókuszába; ennek keretében vasárnap szó lesz többek között a videoblogokról és videojátékokról, az új médiumok és a dokumentumfilm kapcsolatáról, az on- és offline világ átrendeződéseiről, a film formanyelvének átalakulásáról és térinformatikai alkalmazásokról.
Nem hiányozhatnak Vigántpetendről a koncertek, kiállítások, gyermekprogramok, divatbemutatók, kézműves műhelyek és egyéb kísérőrendezvények sem; minderről részletes információk a Bokréta és biciklilánc honlapján - http://bokretaesbiciklilanc.docuart.hu - találhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!