"Egyedülálló kulturális tőkével bír a magyar nemzet"

2018.06.03. 07:00

Versekről, anyaságról a bicskei születésű Csomor Ágitól

A bicskei születésű Csomor Ági színésznő Szegeden él jó néhány éve, de nem szakadt el soha szülővárosától. Családi, baráti kötődései erősek, a szakma iránti elhivatottságát különleges módon kamatoztatja – tanít, gyerekeket, felnőtteket. Egyszerűen, pátosz nélkül mondja, ám szavainak súlya van: „Azért lettem színész, hogy a magyar nyelvet tovább örökítsem.”

Zsohár Melinda

A magyar színművészet legendás nagyjai, de a kevésbé ismert „alabárdosai” is a magyar irodalom, a versek és ritka, rokontalan nyelvünk apostolai voltak. A modern korban, s a nagy és gazdag országok filmdömpingjeiben is érzékelhető ez a küldetés a magyar színművészek többségének indíttatásában, s pályaútján. Lehet, hogy éppen azért, mert nekünk ez maradt. Az értékőrzés.

Csomor Ági visszajáró bicskei

Csomor Ági – így szereti a nevét – Bicskén született, háromgyermekes családban, s ők ma is meghatározóak életében. Visszajáró bicskeinek vallja magát, szüleire, testvéreire mindig számíthat, szeretetüket nem tudja, s nem is akarja nélkülözni. De visszajár a környékre úgy is, hogy hívják gyerekek versmondó versenyeire zsűrizni, s ő jön.

– A szüleim olyan érzelmi biztonságot nyújtottak gyermekkoromtól, amiből jut a mai napig! A kislányomat egyedül nevelem, Emesének is védőháló a mi családunk, akkor is, ha mi ketten Szegeden lakunk. A színészet nekem is úgy indult, mint mindenkinek ezen a pályán: az irodalommal. Nagy versmondó voltam általánosban, s a bicskei Vajda János gimiben folytatódott. Sokat köszönhetek Papp Kati néninek, Takács János tanár úrnak, s Karádi Imre igazgató úr is harcolt értem, mert bár szerettem az iskolát, nem tartoztam a szabályos diákok közé. Matekból Temesvári Margit néni fia, András készített fel egy pótvizsgára, amin je­lest kaptam! Hálás vagyok több mindenért a középiskolámnak, különösen azért, mert rengeteget jártunk színházba, a tanárok szervezték, vittek minket. Még élőben láttam a színészóriásokat. Egyszer Tolnay Klári játszott a Pesti Színházban, már nem emlékszem, mit, s azt suttogtam magam elé: fogok még ezen a színpadon játszani… És játszottam, Székhelyi József igazgatása alatt. A Nemzetiben is, Szegedről vittük fel Pirandellót – ugrálunk kicsit az időben és az események között.

– Kétszer próbálkoztam a Színművészeti Főiskolával, állítólag Zsámbéki Gábor osztályába felvettek, de végül elutasítottak, s bejutottam a Gór Nagy Mária Színitanodába. Csodálatos három évet töltöttem el ott hallgatóként. A szakma mai többsége ott végzett, nemcsak színészek. Bartha Mária színész osztályába jártam, elvarázsolt bennünket a családias, bensőséges hangulat. Mari mindenkit személyesen ismert, nevén szólított. Egyszer csak elém állt a kéréssel: Maradj itt a tanodában, tanítani! Tizenöt évig tartott, 2012-től Szegeden vezetem a GNM Színitanodát, gyerekekkel.

Szeged, Székesfehérvár, filmek

A pálya hamarosan beszippantotta a fiatal Ágit, már a tanodás évek alatt énekelt musicalekben, hat éven át játszott Szegeden, 2006–2009 között Szurdi Miklós igazgató Székesfehérvárra hívta. Mindeközben megtalálta a film is, Bujtor Istvánnal forgatott többször a csinos színésznő. Az MTV-ben véget ért a Szomszédok első magyar szappanopera, s elindították a Komédiásokat. A sorozatban Bujtor lányát, Évát alakította Ági, közben Gór Nagy Máriánál is teljes erőbedobással dolgozott, a Fiatalok Színházában játszott. Nem véletlenül esik szó a csinosságáról sem. Ági keményen tornázik, edz, sportol, az előadóművész „eszköze” a teste is, vallja meggyőződéssel. Két éve a szegedi Szikszai Ágnessel, fitnesz vb-sztárral dolgoznak ki testreszabott gyakorlatokat. Nemrégen derült ki, hogy lisztérzékeny, s mivel alig lehet kapni jó diétás készételeket, gyakran süt-főz, állítja össze az egészséges menüt. Édesanyaként Emesének is igyekszik az „anyakonyhával” szolgálni.

Lányával, Emesével, Szegeden
Fotó: Olajos Piroska

– A lányom 2008-ban született, másfél éves kora óta sajnos nem él velünk az édesapja, de a nagy család, az unokatestvérek szeretete öleli körül őt. Nekem ő a minden. Tehetségesen rajzol, erre külön büszke vagyok. Megkértem a váli Kárpáti József művész tanárt, nézze meg, s megerősítette a korábbi véleményeket. Nemcsak az anyai elfogultság beszél belőlem. Őt nem a színjátszás érdekli, így én ebben támogatom minden erőmmel. De ha csak az öröm kedvéért rajzol, fest, vagy csak a lelkét gazdagítja a képzőművészet, s nem válik művésszé, akkor is kerek a világa.

A szegedi Tinicsillagok Társulata készségfejlesztő iskola nyolc-tizennyolc éves gyerekekből, fiatalokból áll, a Padlást mutatják be rövidesen. Ági színészként és vérbeli pedagógusként foglalkozik velük, akárha ezt is tanulta volna. Készül a társulat hivatalos bejegyeztetésére. Több fiatal színész került ki a keze alól, s nagyszerű szakmai-baráti csapattal tartanak egy irányba Szegeden. Farkas Andrea színésznő és férje, Cseh Antal és Szélpál Szilveszter – a két férfi operaénekes, Kárász Zénó színész, Tanács István koreográfus, Maláj György „színházszerelmes”, a néhai Iglódi István jobbkeze és sokan mások, ahogyan ki szokták írni színházi és moziplakátokra a szereplőket, közreműködőket. Ági elvégzett három évet a jogi egyetemen, tűnődik, hogy folytassa-e, ő nem az ütközések, hanem a megállapodások embere. Beszédtechnikát, prezentációs és kommunikációs tréningeket tart felső vezetőknek, bicskei gyerekkori barátnője, Németh Zita nyelvtanár és klinikai szakpszichológussal együttműködve. A nyáron pedig a bicskeiek zánkai táborában színháztábort vezet gyerekeknek veszprémi és székesfehérvári színészek közreműködésével, még lehet jelentkezni. A Barátok közt televíziós sorozat pedig újra országos ismertséget hozott Áginak.

A színészetet nem csak művelni, tanítani is szereti
Fotó: Csányi István

– Most „sitten vagyok”, hamarosan „szabadulok”, a Barátok közt Nikoljaként, többet nem árulhatok el. A lányom születése után több évig nem játszottam, 2014-ben kértek fel a sorozatba, Rékasi Károlynak köszönhetem nagyrészt a karakterem. Rékasi nagyszerű színész, pontos, fegyelmezett, a kollégákkal jó légkörben dolgozunk. Úgy érzem, szakmailag még nem teljesedtem ki igazán, szeretnék újra színpadon játszani. Ha van küldetésem, akkor az nem változott a kezdetek óta. Egyedülálló kulturális tőkével bír a magyar nemzet, s én azért lettem színész, hogy a magyar nyelvet tovább örökítsem. A színpadon, a filmekben, a tanításban, s a gyerekeket kézen fogva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!