Hírek

2009.05.12. 02:28

Ki védi meg a munkavállalókat?

Székesfehérvár - A Bajnai-csomaggal kapcsolatos érdekegyeztetésről tárgyalt tegnap az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

Ármás János

A szakszervezeti szövetség (ASZSZ) elnöke, Borsik János munkatársunk kérdésére kifejtette, ahol van szakszervezet, ott azok megfelelő védelmet nyújthatnak - ám az alacsony létszámú foglalkoztattságban ez nem ilyen egyszerű, ott nehéz a helyzet. Tudomásul kell venni, hogy a gazdasági visszaesés még nem érte el a mélypontját. Vitatják a Bajnai-csomag intézkedéseit, mert az elsősorban nem a munkavállalóknak, hanem a munkaadóknak kedvez. A kormány által tervezett ötszázalékos járulékcsökkentést szeretnék megosztani, mindegy, hogy milyen arányban - de semmiképpen nem szabad elfelejteni, ha csökken a járulék, azzal együtt redukálódik a borítékban kapott havi kereset is. Borsik úgy látja, jelenleg a munkáltatókat támogatja a kormány, erről szól a Reformszövetség csomagja is. Az ASZSZ nem tapasztalja, hogy a kormányzat következetesen vizsgálná a munkáltatók erőfölényét. Ezt Bajnaiéknak egyérteműen csökkenteni és nem növelni kellene. Borsik az öngondoskodás lehetőségének erősítését hangsúlyozta, a többi között nagyobb szabadságot kérve az önkéntes nyugdíjpénztáraknak.

Szerkesztőségünk érdeklődésére a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) közép-dunántúli regionális vezetője, Fehér János elmondta: tudomásul kell venni, hogy jelenleg hat szakszervzeti konföderáció képviseli a munkaadókat, s nekik sem egységes az álláspontjuk. Megoldást csak a tárgyalás hozhat. Fehérék gyorsabb mozgást várnak a kormányzattól: olyan törvényeket kell módosítani sürgősen, amelyek mielőbb segítséget adhatnak a vállalkozásoknak, hogy az alkalmazottaikat megtarthassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!