Hírek

2009.07.13. 02:27

Keresztek a búzamezőn

Kisláng - A legkisebb legénykét - az aratógazda öt hónapos unokáját, Norbit - szeretettel vette körül mindenki szombaton, a nyolcadik alkalommal megrendezett aratónapon.

V. Varga József

Az előző napi eső miatt csúszott a kezdés, de 10 óra magasságában megkezdődhetett a munka Dudar Ferenc terciáján.

Őseink verejtékes munkáját, a termőföld tiszteletét és a gabona betakarításának, a mindennapi kenyér megteremtésének ünnepét köszöntjük múltidéző és hagyományőrző rendezvényünkön - emelte ki megnyitójában Erdős Tibor, a közoktatási alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az áldást követően Falusi István aratógazda és Tóth Teréz polgármester zamatos almapálinkát kínált körbe.

Dőlt a rend, vidáman folyt a munka - és az izzadtság. Dudarné Veronika a kötélkészítésben jeleskedett; az egyik zsűritag, Hingyi István nem csak hümmögött, jó tanácsokkal is szolgált. Egyre szaporodtak a mezőn a tizennyolc kévéből rakott keresztek.

A mezítlábas tarlófutás a bátrak sportja. Csúsztasd a talpad, úgy nem sérülsz meg! - okították a tapasztaltabbak a fiatalokat. A lányok versenyét Salák Fruzsina, a fiúkét Hegyi Máté Manó, az ifjakét Bagi Attila, a felnőttekét Erdős Tibor nyerte.

Valamennyi aratóbanda aranyérmet érdemel! - tudatta az eredményhirdetéskor Csilléry Ferenc nyugdíjas iskolaigazgató-helyettes, a zsűri elnöke. Az oklevél és az ajándék a Klima, a Hegyi- Szolga és a Katona csapatnak, illetve a tűzoltóknak és az ifjúsági klubosoknak is dukált. Kalászkirálynőnek ez utóbbi gárda marokszedőlányát, a húszéves Dudar Alexandrát választották.

A nyugdíjasklub asszonyai jóféle babgulyással várták a kompániát, mindenki jó étvággyal fogyasztotta el az aratóebédet.

Este a művelődési háznál - az aratóbálon - az ifjak keringőt jártak, a táncot Farkas Gergely tanította be társainak. A szépkorúak kórusa aratási dalcsokorral hangolt, a Los Andinos együttes fergeteges műsorát nagy tapssal fogadta a közönség. A tombolát zene és tánc követte, a mulatság kivilágos kivirradtig tartott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!