Hírek

2009.07.02. 02:29

Köldökzsinór helyett kazán?

Székesfehérvár - Hatmillió forintot követel a Vásárhelyi úti öt épülettől a kazánházakat üzemeltető kft., mert ekkora a különbség a főmérő és az almérők által mutatott fogyasztás között. Vajon érdemes-e leválni a távfűtésről?

Házi Péter

A fehérvári Vásárhelyi úton lévő kijevi panelházak soha nem voltak a város távfűtési rendszerére rákapcsolva, ám problémájuk különösen annak az alkotmánybírósági döntésnek a fényében érdekes, amely május 19-én kimondta, hogy Budapest területén nem tilthatják meg a házak távfűtésről való leválását. Sok panelház azon gondolkodik, hogy saját kazánházat épít ki, és levágja magát a távfűtési köldökzsinórról , ám előtte érdemes körüljárni, mibe is kerül ez, és van-e értelme belevágni. De a konkrét számok előtt nézzük a Vásárhelyi úti panelok problémáját: Az öt épületet fűtő két helyi kazánt a Stopping Hungária Kft. működteti már hosszú évek óta. Kovács Lívia, a 11-es épület közös képviselője azzal a problémával kereste meg lapunkat, hogy az üzemeltető a már befizetett fűtésszámlák fölött most további hatmillió forint befizetését követeli az öt háztól, a fizetési határidő a napokban járt le, ám nem fizettek, mert jogtalannak érzik a követelést.

- Nem a fűtési díjak nagyságával van gondunk, mert ez nagyjából annyi, mint egy távfűtött panelnél. Viszont nagyon magas, havi 8-9 ezer forint az alapdíj, amit télen-nyáron fizetnünk kell. A házaknak most egyenként nagyjából másfél milliót kéne előteremteni, amit nem tartunk jogosnak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy volt, aki nulla forintos számlát kapott az alapdíjon felül - foglalta össze Kovács Lívia. Csárádi László, a 21-es épület közös képviselője szerint a vállalkozó a kazánháznál lévő főmérő és a házakban lévő almérő által kimutatott fogyasztás közti különbséget akarja a lakókra ráhúzni . E különbség oka valószínűleg az, hogy nincsenek jól leszigetelve a kazánház és az épületek közt futó föld alatti csövek, így nagy a hőveszteség. Véleménye szerint ilyen mértékű pluszkövetelés semmiképpen nem lehet jogos. Ezért ügyvédhez fordultak, s elképzelhető, hogy - ha nem lesz egyezség - perre mennek. Az ügyben szerettük volna megismerni a vállalkozó álláspontját is, de tegnap többszöri telefonhívásunk ellenére nem sikerült őt elérnünk.

Visszatérve a leválási anomáliákra: Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója és Pájer Sándor, a cég hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettese óva int az elhamarkodott döntéstől. Annál is inkább, mert a tervek, a sajtóban megjelent hírek szerint januártól öt százalékra csökkenhet a távhő áfája, azaz így a távfűtés díja igen jelentősen csökkenhet majd.

- Ha egy távfűtött épületben valamelyik (vagy esetleg több) lakó nem fizeti a fűtést, akkor az nálunk hátralékként jelentkezik, de ettől minden lakó továbbra is megkapja a fűtést. Egy olyan épület esetében azonban, amelynek saját kazánja van, sokkal kényesebb ez, ugyanis ilyenkor a kazán által elfogyasztott gáz számláját egy összegben kell a háznak kifizetnie, akár fizetnek a lakók, akár nem, mert különben az egész ház gázellátását kapcsolja ki a szolgáltató. Nem könnyű ilyenkor a közös képviselő dolga, akinek be kell hajtania a tartozást - fogalmazott Fónad Csaba. Pájer Sándor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a távhőszolgáltatás fogyasztói részesülnek az alanyi jogon járó, havi 1150 forintos távhőtámogatásban.

- Az alkotmánybírósági döntés csak Budapest esetében mérvadó, nem jelenti azt, hogy Fehérváron bárki leválhatna a távfűtésről - értelmezte a döntést Farkas Béla, az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, akinek van némi tapasztalata az egyéni kazánok működésében, hiszen több, általuk fenntartott ház is egyedi kazánból kapja a fűtést. Ilyenek például a Széchenyi utca 33 és 51 közti épületei, amelyek három külön kazánról kapják a fűtést. A panelépületek alsó helyiségeiben nem lehet elhelyezni a kazánt, mert egy esetleges gázrobbanást az épület szerkezete nem bírna ki és összedőlne, ezért a házak tetejére építették a kazánokat.

1998-ban korszerű kazánokat kaptak az épületek, ám a beruházás 65 millió forintba került, és mivel ezt nem tudtuk volna kifizetni, így egy külső cégre bíztuk a megépítést és az üzemeltetést is - tette hozzá Farkas Béla. A tapasztalatok szerint e házak fűtése némileg olcsóbb a távhőnél, ám ha lejár a kazánok 15 éves élettartama, újabb beruházás szükséges, amely mai árakon számolva elérheti a 120 milliót is. Az még a jövő zenéje, ki és hogyan fogja ezt kifizetni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!