Hírek

2010.01.21. 09:38

A sokoldalú Nemes Nagy Ágnesre emlékezik a kollégium

Székesfehérvár - A Nemes Nagy Ágnes Kollégium az országban elsőként vette fel a költőnő nevét. Januárban ünnepi hetet tartanak.

Törő Bálint

A kollégium hagyományosan, immár tizennegyedik alkalommal, Nemes Nagy Ágnes  születésnapjához közel minden év   januárjában  ünnepi hetet rendez, s ilyenkor az intézmény nyitottá válik. A tanárok és maguk  a  kollégisták is mindent megtettek azért, hogy színvonalas programokat szervezzenek.  A harmadik alkalommal  meghirdetett Nemes Nagy  Ágnes szavalóversenyre, ami a  megnyitó után következett,  Komárom,  Tata és Tapolca kollégiumainak lakói  is jelentkeztek - mondta  el kérdésünkre Szilágyi  Lászlóné, igazgató.  Kedden tartották a megyei  kollégiumok közötti  alkotói versenyt.  A jelentkező kétfős csapatoknak egy, a  költőnőtől származó verset  kellett  illusztrálnia kollázs technikával, ugyanis Nemes Nagy Ágnes a költeményeihez nem készített rajzokat, bár több száz  ceruza-, és tollrajz maradt fenn tőle, amiket kötetbe rendeztek -  folytatta  az igazgató.
A versenyen  első helyezést ért el a Fehérvári József Attila Középiskolai Kollégium  csapata,  második és harmadik helyezést  kaptak a Nemes Nagy Ágnes Kollégium  csapatai. Azon a napon egy rendhagyó előadáson  is részt  vehettek a diákok  Honti Mária, irodalomtörténész óráján. Szerdán rendezték meg a Szép magyar beszéd   elnevezésű versenyt, amelyre  26 versenyző érkezett a megyei kollégiumokból és a városi  középiskolákból. Azon a napon hirdették ki a fordítói pályázatok  eredményét, mivel a műfordítói munkássága is jelentős: több  író művét tolmácsolta. A komoly szellemi munka levezetéseként a mai napon  tartják a  házi asztalitenisz-bajnokság döntőjét.  Ez a sport  nemcsak  a kollégisták   kedvenc időtöltése, hanem Nemes Nagy Ágnesé is volt - tette hozzá Szilágyi  Lászlóné.  Az ünnepi hetet a magyar kultúranapja alkalmából 19 órakor színes  műsorral zárják.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!