Hírek

2011.04.12. 13:54

Az igazságszolgáltatás átalakításának veszélyéről beszéltek a Táncsics Alapítvány rendezvényén

Gadó Gábor ügyvéd, a Gazdasági Versenyhivatal tavaly lemondott elnökhelyettese szerint mivel jövőre az Alkotmánybíróság (Ab) többségét már a jelenlegi kormányoldal által jelölt bírák alkothatják, fennáll a veszélye, hogy egyedi jogvitákban egy "pártkontrollált" testület dönthet.

MTI

Az igazságügyi tárca korábbi szakállamtitkára erről a Táncsics Alapítvány keddi rendezvényén beszélt, hangsúlyozva: az Ab létszámának növelésével az - általa korábban támogatott - alkotmányjogi panasz veszélyes jogintézménnyé válhat.
Gadó Gábor arról is szólt, hogy az alaptörvény-javaslatban nem szerepel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, így nem tudni, hogyan alakul a jövőben a bíróságok igazgatása, felügyelete, és azt sem, hogy ki jelölheti majd a bírákat. Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP javaslata szerint a bírók szolgálati jogviszonya 62 éves korban véget ér, úgy fogalmazott: a bírósági vezetők nyugdíjazása az igazságszolgáltatás átalakításának egyik eszköze lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!