Hírek

2012.04.29. 06:41

Levente Péter őszintén életről, magánéletről

Székesfehérváron járt Levente Péter, az ország Móka Mikije, aki ezúttal nem a gyerekek örömére, szórakoztatására fűzte hosszúra a mese folyamát. Nem, ezúttal a felnőtteknek beszélt a magatartáskultúráról, a hűségről, a hűtlenségről, a brókerizmusról a Szent István Művelődési Ház hallgatósága előtt. Levente Pétert nagyon jó, nagyon tanulságos és lebilincselő hallgatni, ám a gondolatait írásban visszaadni már sokkal nehezebb.

Házi Péter

Levente Péter csapongóan szellemes előadása leginkább azt a kérdést boncolgatta: miért van az, hogy manapság olyan sokan engedik el maguktól a szabad gondolkodás, a szabad döntés lehetőségét? Véleménye szerint sajnos a diktatúra manapság sem szűnt meg, csakhogy amíg a bolsevizmus, majd a nácizmus idején lehetett tudni, ki az ellenség, manapság - ahogyan a művész fogalmazott -, a brókerizmus korában nagyon nehéz a tisztánlátás. Az emberrel szembejövő fényreklámok, plakátok mind azt sugallják, hogy" mindehhez te is hozzájuthatsz, mindez neked is jár! Mit késlekedsz, csapj bele a nulla téháemmes hitelbe és vedd meg még ma azt autót, amiről éveken át csak álmodoztál!" A megtévesztés diktatúrújában Levente Péter szerint az a legrosszabb, hogy mind az öt kontinensen dúl.

 - Amíg a diktatúrák idején  a vezérek megmondták nekünk, hogy kétszer kettő mennyi  - miközben pontosan tudtuk, hogy négy - , a brókerizmus korában már ez sem működik, a válasz most az: - Attól függ! Veszem vagy eladom?  - jelentette ki Levente Péter, aki szerint a talmi értékek ellen is védelmet adhat a magatartáskultúra, amely egy  hármas-egységen alapul. Ez a gondolkodás, a döntés és a  következetes cselekvés triumvirátusa, de ugyanilyen hármas egység a lelki, szellemi, testi egyensúlyra való törekvés is.  A  magatartáskultúra lényege  az életben maradni, eredményesen és méltósággal,  bármilyen körülmények között hármas szabálya. 

- Alkohol-, dohány- és nőfüggő vagyok! Huszonéves korom óta gyakorlatilag minden nap iszom valamilyen alkoholt. Ám mindig csak este, és úgy, hogy tudom, másnap autóba kell ülnöm. Mindebből adódóan valójában soha nem voltam részeg. Ami a dohányzást illeti,  nagyon sokáig napi húsz cigi volt az adagom. Amikor meghalt a legkisebb fiúnk, Marci, nagyon megviselt és negyven szál cigit is elfüstöltem naponta, de most már átszoktam a pipára, olcsóbb és állítólag kevésbé káros. A nőfüggőség?  Az az én szerencsém, hogy huszonnégy évesen találkoztam álmaim nőjével, Döbrentey Ildikóval, akivel immár negyvennégy éve együtt vagyunk és még ma is szexelünk. És állítom, a szex a házasságon belül a legjobb! -  beszélt nyíltan a "kopasz úriember" életének magánoldaláról is. És azt is elárulta, hogy Döbrentey Ildikóval tartó több mint négy évtizedes házassága alatt azért voltak nagy válaszutak, legalább háromszor voltak elválás közeli állapotban, de aztán mindannyiszor sikerült megtalálniuk azt, miért érdemes együtt folytatni.

 És Levente Péter azt sem rejtette véka alá, hogy habár őt jobboldaliként ismerik, vagy aposztrofálják sokan, azonban jobbkezessége ellenére használja a balkezét is, s vannak balkezes barátai is, akiket nem kíván átszoktatni a jobbkezességre és közösen imádkoznak a jobboldali és baloldali nem gondolkodókért, akik kígyót-békát kiabálnak egymásra.

Móka Miki útravalót adott azoknak is, aki nagyon borúsan látják a dolgok állását. Ez az útravaló pedig nem más, mint édesapjának mondása: "Minden lócitromban van legalább egy ép zabszem! Ültesd el, locsold meg ezt a zabszemet, lesz belőle tizenkét zabszem, amiből ha egyet-kettőt megeszel, még mindig marad tíz, amit újra elültethetsz!"

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!