Hírek

2012.06.29. 04:25

A súlyosan veszteséges bérlakások fenntartása új kezekbe kerül

Székesfehérvár - A Széphőtől a Városfejlesztési Kft-hez kerül a bérlakások fenntartásának feladata. Egy biztos: ez az üzletág jelenleg súlyosan veszteséges, évi százmilliónál többet tesz bele az önkormányzat.

Fejér Megyei Hírlap

- Az a több mint százmillió forint, amit az önkormányzat a Széphő Zrt-nek a városi tulajdonú bérlakások karbantartására adott évente, valahogy mindig eltűnt a nagy kalapban, mostantól viszont ezen pénzek útja látható lesz - summázta még a közgyűlésen Szigli István képviselő, miért jó az a döntés, miszerint a Széphő Zrt. teljes ingatlangazdálkodási  üzletága átkerül a jóval kisebb méretű Városfejlesztési Kft-hez. Újdonság lesz az is, hogy a piaci alapon bérbe adott lakások kijelölési joga is a kft-re száll, így a remények szerint jelentősen felgyorsul a bérbeadás jelenleg három-négy hónapon át húzódó folyamata.



Mező Balázs képviselő szerint ugyanakkor az  önkormányzati törvénybe ütközik az, ha a képviselőtestülettől  egy gazdasági társasághoz kerül át a bérlőkijelölési jog. Bóka Viktor, a város jegyzője viszont több példát hozott fel, amikor az önkormányzat például sportegyesületeknek, a rendőrségnek vagy a színháznak engedte át a bérlőkijelölési jogot. Mint mondta, a közgyűlés negyedévente kap majd beszámolót az ingatlangazdálkodásról, bérlőkijelölésről.
Egy biztos, a bérlakások fenntartása jelenleg súlyosan veszteséges, ezen mindenképpen változtatni kell, aminek az első lépése az, hogy az ingatlanokról egy friss adatbázis készüljön, mert ilyen, részletes kimutatás jelenleg nincsen!

Ezt a döntést támogatja Temesvári Balázs, a Széphő nemrég kinevezett vezérigazgatója is, aki a napokban találkozott a város önkormányzati képviselőivel, hogy bemutassa elképzeléseit az önkormányzati tulaldonú cég jövőjével kapcsolatban. Mint mondta, cégformájukból adódóan nem is tudtak bizonyos ingatlanfelújítási pályázatokon indulni, pedig a bérlakásokra ráférne a felújítás. Megszünteti, pontosabban magába olvasztja a Széphő az ingatlanok karbantartását eddig végző Szépház Kft-t, mert az jelentős adósságot halmozott fel.

 A hőszolgáltatással kapcsolatos kintlevőség  növekedése sajnos nem állt meg, így a rendesen fizető lakók érdekében újfajta megoldást alkalmaznak majd: a 30 és 50 nap közötti tartozást felhalmozó ügyfeleket személyesen is felkeresik majd a cég által megbízott kintlevőségkezelő cég munkatársai. Ők minden esetben fényképes igazolványt mutatnak be a lakóknak, joogsultságuk lesz készpénzt átvenni, valamint arra is, hogy hogy a tartozás kifizetésének ütemezésről tárgyaljon és megállapodást kössön a lakóval. Csak a 90 napon túli tartozások esetében terelik jogi útra az ügyet, mint ugyanis Temesvári Balázs hangsúlyozta,  nem céljuk eljutni a bírósági szakaszig. Ugyanakkor azért fontos a kérdéssel aktívan foglalkozni, mert a céggel szemben felhalmozott tartozások jelen tendenciák mellett  - beavatkozás nélkül  - elérhetik azt a szintet, ami akár a cég működőképességét is veszélyeztetheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!