Hírek

2012.11.21. 17:30

Böjte testvér új menedéke – Megnyílt a Szent Imre Iskolaház

Székesfehérvár - Kis ünnepséggel szerdán hivatalosan is megnyitotta kapuit a Szent Imre Iskolaház, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány második magyarországi intézménye a Skanzenben, a Szúnyog utcában.

Tihanyi Tamás

Böjte Csaba ferences szerzetes alakja mára legendássá vált mindenfelé, ahol magyarok lakta vidéken szükségről és szeretetről esik szó.   Az élete is olyan, akár egy megható regény. Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben az erdélyi Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az üresen álló ferences kolostorba költöztek. Aztán megpróbálták  elzavarni őket, de az atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök... Ez nem történt meg.  Az árvákat befogadó  szerzetes tevékenységét ma már nem csak elismerik, hanem segítik és támogatják egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Intézeteiben (amelyekben  nemzetiségre való tekintet nélkül fogadják a gyerekeket) nem csak étellel és  ruhával látják el a rászorulókat, hanem tanítják, nevelik  őket. Olyanok is oltalmat találnak otthonaiban, akiknek szülei élnek ugyan, de képtelenek róluk gondoskodni.

 

Egykor műteremlakás volt a mai napköziotthon. Az első sorban Cser-Palkovics András és Sinkó Ottó (Fotó: Lovász Lilla)

A fehérvári Szent Imre Iskolaház november 5-én, védőszentjének ünnepén nyitotta meg kapuit, ma már hat gyerek  talál falai között napközben békességre. A Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ez a második magyarországi  intézménye, Polgárdiban  a Don Bosco Iskolaházban  már közel két éve  nap, mint nap harminc rászoruló gyermek jut  ételhez, szeretethez és odafigyeléshez. Ők is ott voltak a szerdai megnyitón (sajnos Böjte atya  nem lehetett ezúttal velük).

A Polgárdiban tapasztaltak hatására kérte arra Cser-Palkovics András polgármester az  atyát,  nyisson házat Fehérváron.

-  A szívemhez közel állt ez a kezdeményezés, hiszen nem elég, ha saját gyermekeinkről gondoskodunk  - mondta  a polgármester.
-  Tenni kell azokért, akiknek körülményei bármi ok miatt megkövetelik a gondoskodást. A városnak is van  feladata, Fehérvár segítsége természetes. Egy ilyen lehetőség az élet lehetősége.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója arról beszélt, hogy már évekkel korábban, Erdélyben felkereste Böjte atyát, aki hatással volt rá.

-  Eldöntöttem, támogatom áldásos tevékenységét, s azóta a kapcsolat folyamatos.  Tudtam, segítenem kell  az otthon  létrejöttét, hiszen Magyarországon ugyanúgy jelen van a szükség, mint Erdélyben.

Videó:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!