Hírek

2013.01.28. 12:11

KALOT: bárki csatlakozhat

Székesfehérvár - A Felsőváros adott otthont a KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) találkozójának a napokban, amelyre a szervezet helyi képviselőin kívül Erdélyből is érkeztek résztvevők.

Vathy Szonja

A mozgalomról - amelyet még a 20. század elején alapítottak-  a szervezet országos alelnöke, Benedek Dénes beszélt.

- KALOT  - ma már sokak számára ismeretlenül cseng ez a valamikor jól ismert betűszó. Mikor és milyen céllal alapították a szervezetet?

- A KALOT Mozgalmat P. Kerkai Jenő jezsuita atya alapította még a 20. század elején, 1935-ben. Legfőbb céljául a magyar nép segítését, a munkanélküliek, agrárproletárok felemelését tűzte ki. 1946-ban - amikor Rajk László akkori belügyminiszter feloszlatta a szervezetet - már félmilliós tagsága volt, húsz népfőiskolával, ötezer helyi egyesülettel országszerte. A feloszlatást követően a KALOT Mozgalom 1988-ban éledt újjá - először II. Rákóczi Ferenc Népfőiskolai Szövetség néven -, természetesen az egykori alapelveket továbbra is követve. Kerkai atya Pannonhalmára került, ott találkozott rendtársával, páter Bálint Józseffel, akinek át is adta a stafétabotot. Bálint atya Kerkai szellemiségét képviselte és közvetítette.

Benedek Dénes (balra): Fontosnak tartjuk nagy elődeink szellemi hagyatékának őrzését. A háttérben Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész, aki egyik előadója volt a találkozónak (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Az újjáéledést követően eltelt több mint húsz év. Ugyanazt az irányvonalat követik ma is?

- Ma is a négyes jelmondathoz  - krisztusibb embert, műveltebb falut, életerős népet, önérzetes magyart  - kapcsolódó életprogramot fogalmazzuk meg. A népfőiskola, valamint a közösségi szerveződés mentén látjuk a jövőt, bízunk egy új - egy magyar és egy kárpát-medencei - népi főiskolai hálózat létrejöttében. Továbbra is fontosnak tartjuk nagy elődeink szellemi hagyatékának őrzését és továbbadását, a népfőiskolai továbbképzéseket, gyermekek nyári táboroztatását, különböző képzések, előadások létrejöttét. Törekszünk a tagok krisztusibb emberré válására a vallási ismeretek elmélyítésével, fontos a magyarságtudat kialakítása éppúgy, mint a művelődés, szorgalmazzuk a család védelmét.

- Hány tagot számlál a szervezet?

- Bálint atya szerint a KALOT most éli utóvirágzását, már hét megyében vannak tagszervezetei. Mindig azt mondta, hogy a parazsat őrizni kell a hamu alatt, hogy újra lehessen gyújtani a lángot. Bízunk benne, hogy újra lesz a szerveződésnek létjogosultsága. Hozzánk bárki - felekezeti hovatartozástól függetlenül -, aki elfogadja az elvi és szellemi alapokat, csatlakozhat.

- Hogyan próbálják újra meggyújtani a lángot?

- Különböző szabadidős programokon, találkozókon próbáljuk az általunk fontosnak vélt eszméket, gondolatokat tovább vinni, átadni a fiatalok számára. Számos programot szervezünk országosan is, de sokszor a helyi egyesületek rendezik meg  saját adottságaiknak megfelelően  összejöveteleiket. Kitűnő példa a helyi szervezésre ez alkalommal Székesfehérvár is. A felsővárosiak a saját gondolatvilágukat, szórakozásukat és a saját életüket is beleszőtték a szervezésbe, éppen ezért minden helyi szervezés más és más. És a legfontosabb pedig  mint ahogy már említettem  szeretnénk az egész Kárpát-medencére kiterjedő népfőiskolai hálózatot létrehozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!