Hírek

2013.02.07. 17:58

Földhivatali bejelentések: péntektől nem szedik az igazgatási-szolgáltatási díjat

Székesfehérvár - Péntektől nem kell befizetni a zártkertek utáni bejelentés 6 ezer forintos igazgatási díját. A parlamenti döntés után az eddig fizetők is visszakapják a pénzt.

Tribolt Lajos

A megyei kormányhivatal földhivatalának  vezetője, Holczheim Gábor szerint csak a fehérvári járási hivatal területén 19 ezer zártkert van, a megyében viszont összesen 50 ezer. Ezek tulajdonosainak március 30-ig kell bejelenteniük az ingatlanokat. Eddig ezen bejelentés 6 ezer forintba került, ám a kormány azt tervezi, ezt a díjat megszünteti. A megyében péntektől már nem szedik be, várják a parlament döntését. Ha az ingyenessé teszi a bejelentéseket, akkor azok is visszakapják a pénzüket, akik eddig már befizették. Az egész ügyletre azért van szükség, hogy az ingatlan- és földnyilvántartást egységbe tudják hozni, ahhoz kell a személyi szám. A megyei földhivatal-vezető szerint a bejelentés késése miatt nem volt büntetés.

Holczheim Gábor: péntektől a megyében működő járási földhivatalok nem kérik a 6 ezer forintot

Sok észrevételt kaptunk a földhasználati bejelentésekkel kapcsolatban. Voltak olvasóink, akik azt reklamálták, hogy miközben ingyenességről volt szó, s ezt lapunk is leírta, tőlük mégis 6 ezer forintot kértek.  Volt panaszosunk, aki szerint a január végi határidő elmulasztása miatt őt megbüntették.

A lapunkhoz érkezett rengeteg összecsengő észrevétel miatt felkerestük Holczheim Gábort, a megyei kormányhivatal földhivatalának vezetőjét. Ő elmondta, hogy a termőföldről szóló 1994. évi törvény január elsejétől érvényes módosítása szerint  két kategóriában volt változás. Az első a már bejelentett termőföldek ügye. Ezekben az esetekben a személyi számot kell közölni, s ez  tényleg díjtalan, ahogy ezt lapunk is megírta. A cél ugyanis az ingatlan-nyilvántartás és a földnyilvántartás összhangba hozása, s ehhez a személyi szám kell.

A  másik kategória váltott ki jelentősebb vihart. Ebben ugyanis a korábban bejelentésre nem kötelezett, egy hektár alatti zártkertek használatát is közölni kellett a hatósággal, és az érvényes  jogszabályok szerint a földhasználat bejelentési díja 6 ezer forint. Mivel a két kategóriát az emberek összemosták, sokak számára érthetetlen volt a 6 ezer forintos díj. Az eredeti kiírás szerint az új bejelentéseket január végéig kellett volna megtenni, ám a határidőben rugalmasak lesznek a hatóságok.

Végülis mi számít termőföldnek? Minden olyan földterület, amelynek a tulajdoni lapján mezőgazdasági célt jelölő bejegyzés van, illetve aranykorona érték van feltüntetve. Aki ilyent lát a tulajdoni lapján, az feltétlenül forduljon a földhivatalhoz adatközléssel. A már bejelentett termőföldeknél a határidő március  30., a többinél január vége volt, ám még büntetés nélkül megtehető a pótlás. Mór térségéből kaptunk panaszt büntetésre, ám Holczheim Gábor egyeztetése alapján úgy tűnik, hogy a hatezer forintot gondolták büntetésnek. Viszont jó hír, hogy a  hivatalvezetőt a minisztérium arról értesítette: kezdeményezik a  6 ezer forintos  igazgatási-szolgáltatási díj eltörlését. Ehhez azonban parlamenti törvénymódosítás szükséges, amihez kell némi idő. Addig is a péntektől Holczheim Gábor elrendelte a 6 ezer forint beszedésének felfüggesztését, mindaddig, míg új jogszabály lesz.

 

 

A megyei földhivatal a kormányhivatalhoz tartozik. Címe: Várkörút 22-24.
A többi földhivatal a járási hivatalok hatáskörébe került, bár a szakmai irányítást a megyei végzi. Címek: Bicskei járási földhivatal, Bicske, Kossuth tér 14. Dunaújváros, Vasmű út 39., Mór, Szent István tér 1., Sárbogárd, Hősök tere 17., Székesfehérvár, Kégl György u.1.  A termőföld bejelentése azokra a területekre is vonatkozik, amelyet jelenleg nem művelnek meg. Ráadásul művelési kötelezettség is van, így a használaton kívüliség nem kibúvó a bejelentési kötelezettség alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!