Hírek

2013.03.11. 19:18

A családnak nincs alternatívája - Kiket fogadnának örökbe?

Székesfehérvár - Az a kormányzati cél, hogy 12 év alatti gyermek lehetőleg ne kerüljön állami intézménybe, hanem örökbefogadás, vagy nevelőszülők által családokban nevelkedjenek.

Ez a törekvés a megyében nem új, hiszen több mint egy évtizede törekednek már rá.  Valószínűleg ennek köszönhető, hogy itt az állami gondozásra szoruló gyermekek 62,7 százaléka nevelőszülőknél nevelkedik, megelőzve az országos átlagot. Jelenleg 191 nevelőszülői család van a megyében. Egy-egy ellátott után 15 ezer forintot kapnak, ami akkor sem sok, ha több gyermeket vállaltak. A gyermekek ellátására természetesen külön kapnak pénzt. Most van rá esély, hogy a díj emelkedjen, s arra, hogy a gyermekekkel töltött idő biztosítottnak és foglalkozási időnek számítson. A Magyary Program pedig az örökbefogadás, nevelőszülőkhöz kerülés adminisztratív terheit csökkenti.

Deresné Tanárki Mária igazgató asszony  a Kikinda úti otthon Dávid nevű csöppségével. Az örökbefogadók általában három év alatti, s főleg újszülött és teljesen egészséges apróságokat keresnek (Fotó: Nagy Norbert)

Kormányzati céllá vált, hogy minél több gyermek családban nevelkedjen és ne állami intézetekben. Arra törekednek a jövőben, hogy 12 év alatt lehetőleg ne kerüljön állami gondoskodásba olyan gyermek, akinek állapota nem feltétlenül indokolja azt.

Itt, Fejér megyében ezek a célok nem jelentenek újdonságot, hiszen jó ideje már erre törekedtek. Mátrahalmi Tibor,  a megyei intézményfenntartó központ vezetője egy korábbi rendezvényen elmondta: már 1999-2000 óta az volt a fenntartó megyei önkormányzat törekvése, hogy minél több gyermek kerüljön családi környezetbe. Ekkor szüntették meg például a soponyai gyermekotthont és helyezték el a gyermekeket lakóotthonokban és törekedtek a nevelőszülői hálózat bővítésére. Mátrahalmi Tibor azt is elmondta, hogy a fenntartó megyei vezetés igyekezetének és az intézmény munkájának köszönhetően az évtizedes erőfeszítés  eredményt hozott, hiszen az 1999-es 10 százalékos nevelőszülői ellátottság mára  meghatszorozódott.

Óvatos csökkenés van egyébként az állami gondoskodásra szorulók számában itt a megyében. Nyolc év alatt 780-ról 730-ra csökkent az ellátásra szoruló gyermekek száma, s ebben talán nemcsak a demográfiai hullámvölgy játszott szerepet.

Vörös Mária (b) és lánya, Drexler Hajnalka (középen) - egy kétnevelőszülős igazi nagy család Enyingen

Jelenleg pontosan 729 az állami gondoskodásra szorulók száma a megyében - ezt már Deresné Tanárki Máriától, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatójától tudjuk. A rendszerhez tartozó fiatalok közül 16 százalék már nagykorú, a többiek vannak 0-18 év között.

Nevelőszülőknél 514 gyermeket lehetne a megyében elhelyezni, jelenleg 413 kiskorú és 45 nagykorú él nevelőszülőknél.

Tegyünk egy kis kitérőt, hiszen a nevelőszülői megoldásnál is jobb az örökbefogadás.  Az örökbefogadók száma ma a megyében 209. Tavaly 33 örökbefogadást engedélyeztek.  A hivatalos kimutatások szerint jogilag jelenleg 33 fiatal lenne örökbeadható, ám a szakemberek szerint igazából csak hárman vannak. A többiek életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt nem adhatók örökbe. Az örökbefogadók ugyanis általában 0-3 év közötti, de főleg újszülött és egészséges gyermeket kívánnak befogadni.

Tanárki Mária szerint 2003-ban 780 gyerekből 34,7 százalék élt nevelőszülőkkel, ma a 730-ból 62,7 százalék. Az intézet dolgozói ugyanis vallják, hogy a családnak nincs alternatívája. Ott tanulják meg a gyerekek a magatartási mintákat, a szerepüket és az értékeket.  Ahol az igazi család valami módon elveszett, ott egy másik család tudja őket a legjobban pótolni.

A gyermekvédelmi központ fiataljai közül mindössze huszonkettő 12 év alatti, de tizennégyen valamilyen fogyatékossággal rendelkeznek és olyanok is vannak, akik a testvéri kötődés miatt laknak lakóotthonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!