2013.03.04. 14:01
Helyi termék - A Csóbor pincészet
Agárd - Húsz éve fejlődik fokozatosan a Csóbor pincészet a Velencei -tó szomszédságában. Csóbor Jenő kis darabka szőlővel kezdte, ma már húsz hektáron gazdálkodik a család, palackozzák boraikat.
Az első időkben volt egy kis szőlőterületük, majd apránként vásároltak hozzá, így ma már húsz hektáron nevelik a szőlőt, palackozzák a borokat a családi pincészetben. A szőlőterületeik Nadapon, Pákozdon és Agárdon találhatók.
- Tizenkét fajta szőlőt nevelünk - mesélte a kezdeteket Csóbor Jenő, a családi vállalkozás megteremtője. - A kínálatban szükségünk van ennyi fajtára, mivel aki hozzánk jár vásárolni, kóstolni, más-más bort szeret.
A húsz hektáron évente megterem ezer hektó bor, melynek zömét az agárdi kóstolóhelyen értékesítik.
Csóbor Jenő, a családi vállalkozás megteremtője (Fotók: Pati-Nagy Bence)
- Ma már szerencsére jelen vannak a boraink a tókörnyék éttermeiben. Volt idő, amikor hiába vittünk kóstolót a vendéglátóhelyekre, előfordult, vissza sem jeleztek. A vendégeknek fontos lenne a helyi bor, hisz ha valaki idejön nyaralni, nem egy másik borvidék borát szeretné kóstolni, hanem az ittenit. Idehaza a borivó társadalom kettő, de inkább három részre szakadt. A középréteg szereti a jó bort, meg is tudja fizetni, a mi vállalkozásunk ebbe a szegmensbe próbál elhelyezkedni. Szép lassan jutottunk el addig, hogy a középréteg keres minket. Az első időkben még a helyiek is fenntartással fogadtak bennünket, viszont egyre több fiatal érkezik, jönnek a kóstoló csoportok, de még mindig nem az igazi. Mivel inkább helyben forgalmazzuk a termékeinket, sokan nem tudnak rólunk. Egy agárdi termelő másutt nehezen adja el a borát, itthon más a helyzet. Közel a főváros, Székesfehérvár, közel a tó, de igazán az esik jól, amikor egy pécsi vállalkozó útban Pécs és a Budapest között, kitérővel is visszatér, mert neki tökéletesen megfelelnek az ízeink, az áraink. Tavalyelőtt az országos borversenyen a Kékfrankos rosénk sikeres lett, a rosénak most nagy divatja van. Ezzel az idén is aranyérmet szereztünk, de a vörös boraink is egyre jobban fogynak.
A családi vállalkozásban a borász Nóra lánya viszi az üzletet, Csilla könyvel, Balázs fia a szőlőben dolgozik, a menye, Kisari Linda borász, gyesen van Hannával, akit életének hatodik napján kivitték a szőlőbe, hogy szokja az illatokat. Csóbor Jenő pincészetét egyre többen ismerik a megyében, elsősorban a tókörnyéken.
A Fejér Megyei Hírlap helyi termékeket bemutató sorozatát a Fejér Megyei Agrárkamara támogatja.