Hírek

2013.03.04. 14:01

Helyi termék - A Csóbor pincészet

Agárd - Húsz éve fejlődik fokozatosan a Csóbor pincészet a Velencei -tó szomszédságában. Csóbor Jenő kis darabka szőlővel kezdte, ma már húsz hektáron gazdálkodik a család, palackozzák boraikat.

Kovalcsik Katalin

Az első időkben volt egy kis szőlőterületük, majd apránként vásároltak hozzá, így ma már húsz hektáron  nevelik a szőlőt, palackozzák a borokat a családi pincészetben. A  szőlőterületeik Nadapon, Pákozdon és Agárdon találhatók.

- Tizenkét fajta szőlőt nevelünk -  mesélte a kezdeteket  Csóbor Jenő,  a családi vállalkozás megteremtője. - A kínálatban szükségünk van ennyi fajtára, mivel aki hozzánk  jár vásárolni, kóstolni,  más-más  bort szeret.

A húsz hektáron évente megterem ezer hektó bor, melynek zömét az agárdi  kóstolóhelyen értékesítik.

Csóbor Jenő, a családi vállalkozás megteremtője (Fotók: Pati-Nagy Bence)

- Ma már szerencsére jelen vannak a boraink a tókörnyék éttermeiben. Volt idő, amikor hiába vittünk kóstolót a vendéglátóhelyekre, előfordult, vissza sem jeleztek. A vendégeknek fontos lenne  a helyi bor, hisz ha  valaki idejön nyaralni, nem egy másik borvidék borát szeretné kóstolni, hanem az ittenit. Idehaza a borivó társadalom kettő, de inkább három részre szakadt.   A középréteg szereti a jó bort, meg is tudja fizetni, a mi vállalkozásunk ebbe a szegmensbe próbál elhelyezkedni. Szép lassan jutottunk el addig, hogy a középréteg keres minket. Az első időkben még a helyiek is fenntartással fogadtak bennünket, viszont  egyre több fiatal érkezik,   jönnek a  kóstoló csoportok, de még mindig nem az igazi. Mivel  inkább helyben forgalmazzuk a termékeinket, sokan nem tudnak rólunk.  Egy agárdi termelő másutt nehezen adja el a borát, itthon más a helyzet. Közel a főváros, Székesfehérvár, közel a tó, de igazán az esik jól, amikor egy pécsi vállalkozó útban Pécs és a Budapest között, kitérővel is visszatér, mert neki tökéletesen megfelelnek az ízeink, az áraink. Tavalyelőtt az országos borversenyen a Kékfrankos rosénk sikeres lett, a rosénak most nagy divatja van. Ezzel az  idén is aranyérmet szereztünk, de a vörös boraink is egyre jobban fogynak.

A  családi vállalkozásban  a borász Nóra lánya viszi az üzletet, Csilla könyvel,  Balázs  fia a szőlőben dolgozik, a menye,  Kisari Linda borász, gyesen van  Hannával, akit életének hatodik napján kivitték a szőlőbe, hogy szokja az illatokat. Csóbor Jenő pincészetét  egyre többen ismerik a megyében, elsősorban a tókörnyéken.

A Fejér Megyei Hírlap helyi termékeket bemutató sorozatát a Fejér Megyei Agrárkamara támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!