Hírek

2013.03.21. 06:56

Milánói diákok vitték jó hírét Polgárdinak

Polgárdi - Az önkormányzati tűzoltóság elsőként kezdte meg az M7-es autópályán bajbajutottak mentését. Az olasz Corriere Della Sera példaként hozta a polgárdi emberek önzetlenségét.

V. Varga József

Máskor is szívesen visszatérnének Polgárdiba, és szeretnék, ha Milánó testvérvárosi kapcsolatot ápolna a magyar várossal - mondták el az Agnesi Líceum diákjai hazaérkezésük után. A polgárdi emberek önzetlenségéről, segítőkészségéről - rajtuk keresztül - a Corriere Della Sera újság is beszámolt. A negyvenöt fős itáliai kirándulócsoport Budapestről indult vissza Milánóba, de az ítéletidő megálljt parancsolt nekik. Az olasz diákok a zord időjárás ellenére is jól érezték magukat, a polgárdi református egyházközség, valamint a polgárdi és fülei katolikus plébánia vendégszeretetét élvezték egészen március 16-áig.

A kisvárosban az utca szolgált parkolóként a nehéz órákban (Fotó: Kinizsi Gábor)

A viharos széllel kísért havas, zord, téli időjárás miatt a kisvárosban (és a járás több településén) az áthaladó közlekedés teljesen megbénult a múlt csütörtökön.   Legalább négyszáz autó és tíz menetrend szerinti, illetve turista-autóbusz rekedt a várost átszelő 7-es főút és az M7-es autópálya polgárdi szakaszán. A kialakult rendkívüli helyzetben több mint hatszáz személy azonnali elhelyezését kellett megoldani.

Nyikos László polgármester - a hatóságokkal történt egyeztetést követően munkatársai, a helyi rendőrőrs és az önkormányzati tűzoltóság, valamint a polgárőrség bevonásával - az idősgondozót, a közösségi házat és a városi tornacsarnokot jelölte ki melegedőhelynek, a mintegy hatvan-hetven kiskorú gyermeket pedig az óvodában szállásolták el. A vállalkozók és magánszemélyek segítségével szerencsésen megoldódott a több mint félezer ember elhelyezése és élelmezése. Sokan úgy döntöttek, hogy gépjárműveikben töltik az éjszakát. Csaknem százötven gépjármű rostokolt az utakon, utasaiknak a helyi lakosokból szerveződött csapatok vittek élelmet, meleg teát.

Önök emberségből, önzetlenségből és szeretetből jelesre vizsgáztak - írta köszönő soraiban Schvarcz Csaba, Zalaszentgrót alpolgármestere, ugyanis a menetrendszerinti távolsági autóbuszjárat zalai utasai is a hó fogságába kerültek. „Anya, azt sem tudták, mivel kedveskedjenek, mosolyogtak és segítettek” - Tóth Andrea kislánya, Fruzsina így mesélte otthon. Nagykanizsától Debrecenig, Budapesttől Nagyatádig számos jelzés érkezett a városházára, melyekben Kiss Ferenc, Szabó Lóránt, Takács Bence, Mukics Emília és társaik a következő szavakat használták legsűrűbben: empátia, segítőkészség, áldozatos munka, figyelmesség. Takács András egyszerűen fogalmazott: "A szavak kevesek!"

- Büszke vagyok városunk lakóira - mondta lapunknak Nyikos László polgármester -, megtiszteltetés számomra, hogy a nehéz órákban ilyen kiváló emberekkel dolgozhattam együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!