Hírek

2013.04.18. 12:58

A motokrossz állóképességet, technikai tudást kíván

Kőszárhegy - A motocross az egyik legkeményebb sportág, mely komoly fizikai erőnlétet kíván. Mégis sok fiatal és idősebb versenyző teszi próbára magát.

Miskei Anita

A sportmotoroktól sokan megrettennek, hisz hangosak, de a legtöbb kétkerekű  sosem közlekedik a közúti forgalomban, versenypályákon  teszik próbára erejüket. A sportág amerikai sporttudományi kutatók szerint a harmadik legkeményebb ágazat, nagyon jó fizikai erőnlétet kíván azoktól, akik motoroznak - mondta Gáspár Csaba, a Kőszárhegyi Motocross Klub elnöke.

Szerdánként van edzés a pályán, ahol Jakli Attila edző készíti fel a fiatalokat (Fotók: Koppán Viktor Dávid)

Kiemelte,  szerencsések, mert  három település között, azonban néhány kilométerre tőlük terül el a pálya, amit megyeszerte ismernek. A sportmotorok fenntartása  költséges, emiatt közúton autóval, trélerrel szállítják azokat. Krosszpálya motorozására alkalmasak ezek a járművek - hangsúlyozta az elnök.

Gáspár Csaba elmondta, szerdánként van edzés a pályán, ahol Jakli Attila edző készíti fel a fiatalokat. A 9-10 éves gyermekek már versenyeznek, de kisebbek is motorra pattannak.

- Az első lépés a technikai tudás elsajátítása, illetve az állóképesség folyamatos erősítése. Minden edzés első perceiben bemelegítünk, emellett a motorosoknak mindennap konditermi edzésre, kerékpározásra is időt kell szakítaniuk, hogy jó fizikai állapotban legyenek. A sportmotorozásban a lóerő  fontos, de a futómű még inkább számít. A gödrös, kemény talajú pályára épp úgy le kell tudni vinni az erőt, mint a puhább talajú, sáros pályára. A versenyzőink, klubtagjaink MX2-es kategóriában  versenyeznek, ezek négy ütemű, 45 lóerős, legfeljebb 250 köbcentis hengerűrtartalmú gépek. Vagyis a teljesítményük sokkal kisebb az átlagos utcai motorokénál. A futóművüknek azonban nagy terhelést kell kibírniuk, a vasat és a versenyző súlyát is - mondta a szakember.

A klubvezető azt is elárulta, jövő héten is versenynek adnak otthont, népszerű pályájuk. Egyébként több kategóriában is megmérettethetik magukat a sportolók. A legkisebbek, kezdők gyakorlatilag 3 éves kortól már a motorra pattanhatnak, az 50 köbcentis, 10-12 lóerős járgányok automata váltósak, a kicsik pedig nagyon élvezik.  A legfontosabb azonban, hogy ez a sportág megtanítja a versenyzőt a biztonságos motorozásra, fejleszti az egyensúlyérzéket, s ami a legfontosabb, hogy megtanít arra, figyelni kell más közlekedőkre, versenyzőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!