Hírek

2013.04.10. 15:49

Látjuk-e a számlán a mínuszokat?

Ha az idei fűtésszezon pont olyan lett volna, mint a tavalyi, egy átlagos lakás esetében havi két és félezer forint spórolást jelentene a távhődíj csökkentése. De hidegebb volt...

Házi Péter

A Széphő Zrt. idén január 1-jével a minisztériumi rendelet alapján tíz százalékkal csökkentette a fűtési alapdíjat és a hődíjat. A csökkenést legjobban a korábbi és a legfrissebb számlák összevetésével lehet megállapítani mondta Temesvári Balázs, a hőszolgáltató cég vezérigazgatója.

Kiemelte, a januárban kiállított számlán lévő alapdíj már csökkentett, hiszen az adott hónapra vonatkozik, a hődíj esetében viszont csak a februárban kiállított, januárra vonatkozó tételek esetében lehet látni a csökkenést. A tavalyinál húsz százalékkal több hőt vásároltunk és adtunk tovább, a március például ugyanolyan hideg volt, mint a február. Ezért sem szabad összevetni egy tavaly márciusi számlát az ideivel, hiszen az egységár ugyan alacsonyabb, de a fizetendő a több elhasznált hő miatt akár magasabb is lehet - mondta kérdésünkre Szauter Ákos hőszolgáltatási igazgató.

A költségmegosztós épületekben a leolvasás utáni újraosztáskor a január 1 előtti és utáni időszakot. 290-300 millió forint az a megtakarítás, amit éves szinten a lakosság realizálni tud tette hozzá Temesvári Balázs. keretes: 2012-ben a lakossági alapdíj légköbméterenként 441 forint volt.

Ebből 358 forint a fűtési célú felhasználás, 83 forint pedig a melegvíz felhasználásra vonatkozott. A mért hőenergia díja tavaly lakossági, háztartási felhasználó esetében 3778 forint volt gigajouleonként. A tíz százalékos csökkenés alapján tehát mostantól a számlában a következő alapdíjak szerepelnek: A lakossági alapdíj (összevonva a fűtési célú és a melegvíz előállítási alapdíjat) 397 forint lesz légköbméterenként, egy évre vetítve. A mért hőenergia díja lakossági háztartási felhasználó esetén gigajouleonként 3400 forintra csökken. (A távfűtött házakban működő boltok, szolgáltató egységek 3957 forintot, az intézmények továbbra is 4396 forintot fizetnek.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!