Hírek

2013.05.29. 05:44

Mi lesz a GEO sorsa? Elköltöztetnék a kart Fehérvárról (frissítve)

Több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni a Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetnék át.

Klecska Ernő

17:24 GEO: még nem dőlt el semmi!

A hallgatók és az oktatók is mindent megtesznek azért, hogy a képzés Fehérváron maradjon, a minisztérium kezében a döntés.

Egy országos napilapban megjelent hír kész tényként kezeli, hogy Székesfehérváron  megszűnik a geoinformatikai képzés, azt a Nyugat-magyarországi Egyetem Sopronba költözteti át. Faragó Sándor rektor szerint az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére. A székesfehérvári kar dékánjának, Mélykúti Gábornak a véleménye szerint ugyanakkor szinte biztos, hogy szeptemberben továbbra is Fehérváron folytatódik a képzés, ugyanis ennyi idő alatt nem lehet jogilag sem átszervezni az oktatást. A kari tanács úgy döntött, az Óbudai Egyetemhez kívánnak csatlakozni, így az ő berkeiken belül mégiscsak Fehérváron maradhatna a képzés.

- A két héttel ezelőtti egyetemi küldöttgyűlésen kész tényként tálalták, hogy szeptember 7-én már Sopronban kezdődik a tanév. Ez nagyon sok további kérdést vet fel, például azt, mi lesz azokkal a szakdolgozatukat készítő hallgatókkal, akiknek neadjisten elbocsátják a konzulensét? Ennek az országban egyedülálló képzésnek mindigis Fehérvár adott otthont, soha nem Sopron, mindannyian szeretnénk itt maradni! -  fogalmazta meg a hallgatók véleményét Lantos Erika Anita, a GEO hallgatói önkormányzatának elnöke, aki szerint a hír megjelenése óta több leendő hallgató és szülő telefonált, arról érdeklődve, mi lesz az intézmény sorsa. Egy szegedi vagy borsodi hallgató számára utazás és egyéb költségek szempontjából sem mindegy ugyanis, hogy az ország szívében lévő képzést esetleg a nyugati határszélre tennék át.


- Miután az utóbbi 3-4 évben a teljes egyetem költségvetése hatvan százalékkal csökkent, a meglévő tíz kart a jelenlegi formában nem lehet fenntartani. Ez alapján megértjük az egyetem szándékát, hogy számos más intézkedéssel együtt a fehérvári képzés áthelyezését is tervezik, hiszen ezzel költséget lehet csökkenteni. Viszont a felsőoktatási törvény lehetőséget ad arra, hogy egy kar önállóan kezdeményezhessen egy adott szervezetből való kiválást. Ezzel a lehetőséggel próbálunk most élni -  emelte ki lapunk kérdésére Mélykúti Gábor, a NYME-GEO rektora. A kari tanácsülésen május 14-én ugyanis egyhangúlag megszavazták, hogy kiválnak a Nyugat-magyarországi Egyetemből és az Óbudai Egyetemhez csatlakoznak. Úgy tudjuk, az utóbbi egyetem is lát fantáziát az együttműködésben és a város polgármestere is támogatja az elképzelést.

Kártyás Gyula, az Óbudai Egyetem oktatási főigazgatója megerősítette, felvetődött az egyesülés ötlete. Mint mondta, a tárgyalások már elkezdődtek az érintett karok között, de csak hetek múlva dőlhet el, hogy át tudnák-e venni a campust. A geoinformatikai karral kapcsolatos elképzeléseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyása után kezdhetik el megvalósítani. Ezt erősítette meg kérdésünkre a GEO dékánja, akinek a véleménye az, hogy ezt a képzést jogilag sem egyszerű áttelepíteni Sopronba. A hallgatók ide jelentkeztek, ez a képzés itt van akkreditálva, a feltételek, műszerek itt vannak:  - Azt tudom tehát üzenni a hallgatóknak: szeptemberben itt kezdődik meg az oktatás! A finanszírozást persze meg kell oldani.

Az ügyben megkerestük Fehérvár önkormányzatát is, ahonnan egy közleményt kaptunk. Eszerint a város és az itt működő ipar számára fontos a műszaki felsőoktatás és a GEO-n nyújtott képzési lehetőség, éppen ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy a képzés valamilyen formában Székesfehérváron maradjon. Így merült fel az Óbudai Egyetemmel való együttműködés lehetősége is. Azt azonban nehezményezi az önkormányzat, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora a mai napig nem adott tájékoztatást terveikről és lehetőséget sem adott arra, hogy az önkormányzat megpróbáljon segíteni a kialakult helyzet megfelelő rendezésében, a kar jövőjének fehérvári biztosításában, pedig ezt a segítséget város már a tavalyi esztendőben felajánlotta.

09:40 GEO: a hallgatók és a tanárok is Fehérváron akarnak maradni

MInt arról beszámoltunk, a Nyugat-magyarországi Egyetem finanszírozhatatlanság miatt be kívánja zárni a hosszú évtizedek óta Székesfehérváron működő geoinformatikai karát és a képzést Sopronba költöztetné. A kar hallgatói és tanárai viszont nem kívánnak Sopronba "költözni", inkább azt szeretnék, ha az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Karához csatlakozva továbbra is Fehérváron maradna a képzés. A GEO honlapján megjelent egy kronológia, ami összefoglalja az elmúlt hetek történéseit:

2013. május 3-án Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora Sopronban  közölte Dr. Mélykúti Gáborral, a Geoinformatikai Kar dékánjával, hogy a Székesfehérváron folyó képzést áthelyezi Sopronba, s ezzel megszűnik a székesfehérvári campus.

Mélykúti Gábor, a GEO dékánja (Fotó: Nagy Norbert)


2013. május 6-án Dr. Mélykúti Gábor dékán értekezleten tájékoztatta a Geoinformatikai Kar munkatársait az egyetemi vezetés döntéséről. Válaszként a GEO oktatói és hallgatói számára felkínált egyedüli lehetőség (Sopronba költözés) mellett, megindult az alternatívák keresése. Így felmerült, hogy a Székesfehérváron a GEO-val egyidejűleg létrejött egykori „Kandó" - jelenleg az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja - megfelelő partner lehetne abban, hogy a földmérő- és földrendező képzés Fehérváron maradhasson.

2013. május  8-án rendkívüli kari tanácsülést hívtak össze a Geoinformatikai Karon május 14-én reggel 8 órára. 

2013. május 14-én a Kari Tanács ülésén a tanácstagokon kívül megjelentek a soproni vezetés képviselői is. Dr. Mélykúti Gábor dékán egy rövid határozat-tervezetet terjesztett elő.  Prof. Dr. Náhlik András általános rektorhelyettes elmondta, hogy a földmérő- és földrendező képzés Székesfehérváron finanszírozhatatlan. Sopronban a hallgatóknak szeptembertől kollégiumi férőhelyet biztosítanak. Az oktatás tömbösített formában folyna, ehhez a Fehérvárról utazó oktatóknak szállást tudnak biztosítani. Nem esett szó részletekről, így arról sem, hány jelenlegi kari munkatárs kapna feladatot Sopronban.

A hozzászólásokat követően a Kari Tanács egyhangú szavazással a következő határozatot hozta: „A NymE Geoinformatikai Kar Tanácsa kezdeményezi a Geoinformatikai Karnak a Nyugat-magyarországi Egyetemből való kiválását és az Óbudai Egyetemhez történő csatlakozását, a Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 21/A. §. alapján.". A kari tanácsi határozatot aznap eljuttatták a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának, az Óbudai Egyetem rektorának, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárának, tájékoztatásul pedig Székesfehérvár polgármesterének valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjének.

2013. május 15-én ülést tartott Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa. A Szenátus elfogadta a NymE struktúraátalakítási elveit, amelyek szerint „a Székesfehérváron működő Geoinformatikai Karon folyó képzéseket Sopronba visszaköltözteti és a soproni campuson működő karokhoz rendeli. Ezáltal a székesfehérvári campus megszűnik, a képzések infrastrukturális igényei Sopronban rendelkezésre állnak”. A GEO kiválási és csatlakozási kezdeményezését a Szenátus hivatalosan nem tárgyalta.

(Közben, május 13-án a mintatanterv szerinti másodéveseknek négyhetes terepgyakorlat kezdődött Pákozdon, a többi hallgatónak pedig vizsgaidőszak. Május 15-én szakmai ünnepségre került sor a nadapi szintezési őspontnál, ahol Dr. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is beszédet mondott. Május 18-án lezajlott a selmeci hagyományok szerinti valétálás, ahol Dr. Cser-Palkovics András polgármester búcsúztatta a GEO-s hallgatókat. A hallgatók ún. "cécó" keretében több estén át beszélték meg a helyzetet, ami az oktatókat is foglalkoztatta.)

Diákok a GEO-n


2013. május 17-én aláírásgyűjtés kezdődött mind a hallgatók, mind a munkatársak részéről.
A hallgatók által aláírt nyilatkozat szövege:

„Mi, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának (röviden: GEO) Székesfehérváron tanuló hallgatói aláírásunkkal kinyilvánítjuk akaratunkat, hogy a 2013-14-es tanévben is Székesfehérváron kívánjuk folytatni tanulmányainkat.

Ragaszkodunk Fehérvárhoz és ragaszkodunk tanárainkhoz. Nem kívánunk az anyaegyetem soproni székhelyére költözni. Alternatívát és perspektívát látunk abban, ha két régi fehérvári intézmény, a „GEO” és a „Kandó” (hivatalosan: Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ) közösen erősíti a műszaki felsőoktatást Fehérváron, az Óbudai Egyetem keretében.


A munkatársak által aláírt nyilatkozat szövege:

„Mi, alulírottak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának munkatársai, hibás megoldásnak tartjuk, ha intézményünket Székesfehérváron megszüntetnék és a képzés Sopronban folytatódna tovább.

Ez nemcsak egyéni érdekünk, hiszen egy ilyen lépéssel többségünk munkanélkülivé válna. Közérdeknek gondoljuk, hogy a földmérő- és földrendező képzés 50 éven át Fehérváron megvalósított színvonala ne csökkenjen, aminek Fehérváron vannak meg a feltételei.

Intézményünk jövőjét abban látjuk, ha csatlakozunk az Óbudai Egyetemhez, pontosabban annak Székesfehérváron régóta működő Alba Regia Egyetemi Központjához, akikkel együtt erősítenénk a műszaki felsőoktatást Fehérváron.”

07:43 Az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére - mondta Faragó Sándor rektor. Mint a lapnak elmondta, a kar adósságállománya már meghaladja a 300 millió forintot, ezenfelül a mintegy 120 milliárdos PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is van. Az intézményvezető szerint Sopronban minden hallgató azonos feltételekkel folytathatja tanulmányait, sőt a diákok a mostaninál színvonalasabb kollégiumi ellátást kapnának, az oktatókat viszont nem tudják maradéktalanul átvenni - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A fehérvári kar fenntartásához nagyjából 200 millió forintra lenne szükség, ám ennek csak a fele van meg. Az alkalmazottak és a diákok inkább az Óbudai Egyetem fehérvári intézetéhez csatlakoznának. Kártyás Gyula, az Óbudai Egyetem oktatási főigazgatója megerősítette, felvetődött az egyesülés ötlete. Mint mondta, a tárgyalások már elkezdődtek az érintett karok között, de csak hetek múlva dőlhet el, hogy át tudnák-e venni a campust. A geoinformatikai karral kapcsolatos elképzeléseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyása után kezdhetik el megvalósítani - tudtuk meg.

A kar története szorosan összefonódik a magyar földmérés és az egyetem soproni központjának történetével. A II. világháború után a földmérés növekvő szakember igénye az Állami Földmérés meglevő szervezetei mellett létrejött geodéziai vállalatok, a nagy tervező intézetek geodéziai részlegeiben egyre nagyobb mértékben jelentkezett. Ennek az igénynek a hatására a felsőfokú szakemberképzés továbbfejlesztése és korszerűsítése céljából 1962-ben létrehozták - a székesfehérvári Jáky József Útépítő Technikumban 1959-től működő kétéves földmérő technikus képzés átszervezésével - a Kar jogelődjét a Felsőfokú Földmérési Technikumot.

Ez a képzés 1972-ben ért el arra a szintre, hogy minőségi változásként a felsőfokú technikumi képzést a főiskolai üzemmérnök képzés válthatta fel a Minisztertanács 1032/1972.(VII. 31.) számú határozata alapján. A soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Karaként földmérő és földrendező szakokon székesfehérvári székhellyel 1972 őszén kezdődött el a földmérők, majd 1975-től a földrendezők képzése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!