Hírek

2013.05.23. 21:14

Jótékonysági kerékpártúra az agysérültekért

Mór - Hetedik alkalommal rendeznek Móri Karika elnevezéssel jótékonysági kerékpártúrát, kettős céllal.

Dávid Erzsébet

A nem vele született agysérültek rehabilitációját segítő Cortex-Agysérültekért Alapítvány tevékenységét és a Szerelemszigeten, a Móri Lakatfal felállítását támogatják a május 25-i Móri Karika elnevezésű jótékonysági kerékpártúra nevezési díjaiból befolyt összeggel a szervezők – mondta el az FMH-nak a móri rendezvény sajtószóvivője.

Molnár Krisztina tájékoztatása szerint az immár hetedik alkalommal megrendezett túra résztvevői 110, 50 és 25 kilométeres távon járják majd be a Mór környéki településeket, valamint az azokat körbeölelő Vértes és Bakony erdei útjainak egy részét. A bringásokhoz Móron Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdás, a magyar válogatott kapusedzője és Puskás Peti énekes-színész is csatlakozik.

A kerékpártúra Mór város tradicionális rendezvényének számít, minden évben nagy érdeklődés övezi.

Fenyves Péter polgármester – aki maga is aktív résztvevője a túrának – elmondta: tavaly az alapítvány tevékenységének segítése mellett az 1739-ben készült Szent Sebestyén- és az 1844-ben felállított Szent Flórián-szobor felújítását, azt megelőzően pedig Wekerle Sándor egykori miniszterelnök szobrának felállítását támogatták a kerékpárverseny nevezési díjaiból befolyt összegből a szervezők.

Az idén a Városi Közművelődési Közalapítványon keresztül a június 22-én, a Szent István park tavának Szerelem szigetén átadásra kerülő Móri Lakatfal felállításához járulnak hozzá a jótékonysági kerékpártúra résztvevői. A galambpárral és az egymásba fonódó szívecskék sokaságával díszített alkotáson szerelmük zálogaként, jelképeként lakatokat helyezhetnek majd az ifjú és kevésbé ifjú szerelmesek..

Tájékoztatása szerint a lakatfal megvalósítására a móri Zelovicsné Répásy Kornélia tett javaslatot, a tervet Ecsedi Mária székesfehérvári grafikus készítette, a kovácsoltvas elemek pedig Diósi Tibor alkotóműhelyében készültek. A szerelem lakatjainak helyet adó fal előtt két, ugyancsak szívecskékből „komponált” ülőkén pihenhetnek meg a szigetre látogatók. S, hogy a hely hangulata még inkább méltó legyen a nevéhez, szerelemvirágot is ültetnek a szigeten.

A lakatfal szíveire licit versenyt hirdetett a város: a legmagasabb összeget felajánló szerelmesek neve a galambpáron elhelyezendő szívecskére kerül majd fel.

A megajánlott összegről szóló nyilatkozatot – lezárt borítékban- a szívecske szó feltüntetésével az önkormányzat humánügyi irodájába adhatják le az érdeklődők. A borítékok felbontása és az eredményhirdetés június 12-én, 18 órakor lesz a Lamberg-kastély olvasótermében.

A Cortex-Agysérültek Rehabilitációjáért Alapítványt 1992-ben alapította a móri származású Orosz Zsolt onkológus, valamint neurológus, pszichológus és logopéus barátai, Szentágotai János neuro-anatómus professzor védnöksége mellett.

A szerzett agysérüléses – a lassan népbetegségnek számító strok-on átesett, illetve agydaganatban szenvedő, vagy balesetet szenvedett betegek - rehabilitációja hosszabb időt vesz igénybe. Kórházi körülmények között ez döntően csak a mozgásfunkciók javítására korlátozódik, a szellemi képességekben történt változások feltérképezésére, esetleges kezelésére csak kivételesen van lehetőség. A teljes rehabilitáció azonban csak komplex program keretében képzelhető el, ezért az alapítvány távlati tervei között szerepel egy olyan klinikai neuropszichológiai intézet létrehozása, ahol mindez megvalósulhatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!