Hírek

2013.09.12. 18:33

Közadakozás a korona hiteles másolatáért

A Szent Korona hiteles másolatának megvásárlása érdekében közadakozást hirdetett meg Székesfehérvár polgármester.

Házi Péter

Mindössze két hiteles másolata van a Szent Koronának. Ezek közül az egyik a Szent István Emlékév tiszteletére Székesfehérváron „időzik” egy ideje és egészen november 15-ig látható a Városházán. A korona előtt jelentette be csütörtökön Cser-Palkovics András polgármester és Bóka Viktor jegyző, hogy közadakozást indít a város a korona megvásárlása érdekében, hogy annak végérvényesen Fehérvár adhasson helyet.

Ez év januárjában egy kormánydöntés után a Mészeg-hegyen lévő emlékmúzeum anyaga a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezelésébe került. A szakemberek elvégezték a szükséges tisztításokat és felújításokat a műtárgyakon, majd az a döntés született, hogy a kiállítási tárgyak Pákozdra kerüljenek vissza. A részletekről csütörtökön Vargha Tamás honvédelmi államtitkár tájékoztatta a sajtót az ünnepélyes átadás előtt. Elmondta: a történelem- és hazaszerető nagyközönség és az érdeklődők számára az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korszakát idéző műtárgyak repertoárja közkedvelt kiállítás lehet, amely a várakozások szerint igen sok látogatót vonz Pákozdra.

Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az átadáson részleteket nem említve arról szólt, hogy az immár kezelésükben lévő pákozdi kiállítóhelyen korszerű bemutatót kívánnak megvalósítani 2014 márciusáig. Arról is beszélt, hogy már elkészültek a hosszabb távú tervek a Pákozdi Katonai Emlékpark többlépcsős fejlesztéséről.

Takács János polgármester elmondta, az eredeti elképzelés az volt, hogy a téli hónapokban a Hazafiság Iskolájának a helyi művelődési ház ad majd otthont. A településvezető örül annak, hogy lehetőség nyílt a szabadságharcos műtárgyak elhelyezésére és bízik abban, méltó módon megoldható lesz azok bemutatása is. Ám ehhez további fejlesztések szükségesek.

A nagyközség méltán büszke történelmére, amit jól példáz az a tény is, hogy az elmúlt időszakban számos olyan köztéri fejlesztésre került, amelynek hatására a híres Pákozd még inkább látogatottabbá vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!