Hírek

2013.09.08. 06:22

Hagyomány és mulatság, jó hírrel megtoldva

Vál – Sokszoknyában, rámás csizmában, sujtásosban és svábosban, bolgár bocskorban és újmódi mazsorett-jelmezben ropták a szabadtéri színpadon a táncosok. Több műfajban, több korosztályú fellépők kedveskedtek a hálás közönségnek.

Zsohár Melinda

A nyáron is többedik alkalommal telt meg a váli éterem udvara, szinte megszokott, hogy itt történik valami, leginkább zenés-táncos találkozó! Amúgy a Válvölgyi vigasságokat három éve indította el a helybéli Bíbor Néptánccsoport, leginkább a néptáncos csoportokat invitálva a hagyományos mulatságra. A szervező, Csókás Elek azt hangsúlyozta, hogy az ő csoportjukban senki nem „megszokásból” táncol, örömmel vállalt önkéntes produkcióikkal sokfelé megfordultak már. A rendezvényre összekalapolta a költségeket, a meghívottak pedig szerelemből- szívességből jöttek.

Az amatőr, műkedvelő tánccsoportok közösségépítő ereje tagadhatatlan. A Bíborba a Váli- völgy számos településéről járnak hetente próbákra Kápolnásnyéktől Tordasig, saját pénzükből állítottak össze igényes táncos népviseletet. A csoportban mindenféle korosztály táncol, akár egy családban különböző életkorúak a családtagok.  A megalakulás is úgy történt, hogy a Csókás házaspár gyermekei, Elek és Anett általános iskolásként népitáncoltak, s kedvet kaptak tőlük a szülők. Mára felnőttek az ifjak, együtt tartanak e szép szenvedélyben is. A házigazdák Katonabúcsúztató, Magyarbődi karikázó és Mezőföldi üveges-botos tánca vastapsot kapott.

Az időjárás persze ugyancsak a kedvükben járt a szervezőknek és a szereplőknek. A vicces, jópofa behívó babák és díszletek ötvözték a hagyományost a kicsit csúfolkodó falusi látvánnyal. Paraszti viseletbe öltöztetett bábuk: részeg legény a talicskában, öreganyámék a padon ücsörögnek, kövér (mű) ökrök a szekér előtt, illetve az egyikük tehén, fejősajtárral tőgye alatt. A táncosok viszont komolyan vették a közönséget és magukat, színes, sokféle bemutató követte egymást. Vértesacsáról a svábok, Budapestről a Martenica tánccsoport bolgár nemzetiségi táncosai, Sóskútról a „tótok”, s a környékről ismert és kedvelt csapatok. Zoltán Erika táncstúdiósai és a mazsorettek kicsit „kakukktojásnak” számítottak, de a tapsokból ítélve nekik is megvan a rajongótáboruk. A műsort finom étkek, italok, a kézművesek termékei, gyermekfoglalkoztató tették teljessé. A tágas udvaron egy tűt is alig lehetett leejteni! A mintegy háromszáz fellépő mellett legalább ennyi vendég foglalta el a helyet.

A személyes barátságok, ismeretségek hálója összetartja a társaságokat. Szőke László, a Köztársasági Elnöki Hivatal külkapcsolatokért felelős igazgatója Prágában, egy fesztiválon találkozott a Bíbor Néptánccsoporttal, s harmadévre végre eljött maga is Válba a vigasságra. A jeles eseményen ragadta meg az alkalmat Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, s átadta a miniszterelnök bizománylevelét Bechtold Tamás polgármesternek a színpadon. Az okmány tanúsítja, hogy a kormány Vál község 88 millió forintos adósságát kiegyenlítette, átvállalta. Ezen a szép napon, s „nem a hivatal homályában” kívánta a jó hírt megosztani a váliakkal, indokolta meg a képviselő a bejelentés okát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!