Hírek

2013.10.07. 17:29

Tanárok, nevelők: új fizetés

A pedagógusok megkapták első fizetésüket az új besorolás szerint. Nem mindenkinek tetszik, de más kifogásaik is vannak.

S. Töttő Rita

Megkereste a Hírlapot Dávid Ágnes, a dunaújvárosi Lórántffy Szakközépiskola tanára. Elmondta, hogy sok mindent sérelmesnek ítél. Ő egyébként magyar és német szakos pedagógus, szakvizsgás, 25 éve tanít, korábban dolgozott általános iskolában és volt óraadó felsőfokú intézményben, élt kint Németországban.

Csak azért nem szakértő, mert nem volt pénze a listára kerüléshez. Közreműködött tankönyvírásban. Most úgy véli, rossz szabályozás született. Az új munkaszerződését átvette, de szerinte csak az átvételt írta alá, a tudomásul vételt nem. A szerződésben szerepel, hogy szeptember elsejétől tagja a Pedagógus Karnak. aminek létrehozásáról a kormány szeptember 12-én döntött, és nyolc hónapot adott a létrehozására. Dávid Ágnes nem érti, hogyan lehet a tanárokat bekényszeríteni egy fantom szervezetbe.

Kifogásolja azt is, hogy a munkaszerződés mindenkit a pedagógus 1. kategóriába sorol be. Őt is, a huszonötéves munkaviszonyával. majd jövőre kérheti a minősítését és 2015-től pedagógus 2. kategóriába kerülhet, majd az újabb minősítéssel megkaphatja a mesteri fokozatot. „Négy és fél év múlva ott lehetek, ahol most” - fakad ki.


Dávid Ágnes szerint a jogszabály a rossz, azon kellene változtatni, ehhez keres kapcsolatokat (Fotó: Ónodi Zoltán)



Azt mondja, megkapta az új fizetését, lényegében nem változott, csak a bent töltendő idő lett több. neki nem is munkajogi problémai vannak, hanem az új szabályozás lényegével nem ért egyet. „Szerintem nem alkotmányos, nem etikus, nem szakmai, nem elfogadható, bár törvényes.”

Azt sem érti, hogy csinálják meg az elvárt portfóliót, mikor korábban senki nem momdta nekik, hogy dokumentálni kell a pályájukat. A portfólió készítést ma egyetemen tanítják, nekik pedig ezt produkálni kell felkészülés nélkül. Visszamenőleg kell bizonyítaniuk az alkalmasságukat, ami tisztességtelen elvárás. Persze lesznek, akik lehazudják az eget. Nem minden pedagógus gondolkodik így. Egy neve elhallgatását kérő harmincas tanát azt mondja, ő nagyjából 30 százalékkal többet keres mint korábban.

Mint mondja, számított, hogy egyetemi végzettsége van, a pályán eltöltött idő. Tudja, hogy a kétszakosok pótlékának eltörlése, a címpótlékok megszűnése és az önkormányzat által fizetett cafetéria hiánya néhányukat negatívan érintett. Az is, hogy megszűntek a túlóra pénzek, de többet kell bent lenni. Viszont kompenzációt kapnak, akik rosszabbul jártak. Beszéltünk Veszeliné Pénzes Ildikóval, a fehérvári tankerület megbízott igazgatójával.

Ő elmondta, még most folyik az adatgyűjtés, október 15-ig kell összesíteniük, kik szorulnak kompenzációra. Azt már a novemberi bérfizetéskor szeptember 1-ig visszamenőleg fizetik. Az igazgató úgy véli, a kompenzációra szorulók nincsenek sokan, a számuk a pedagógus létszámhoz képest elenyésző.

Megtudtuk azt is, hogy akinek 14 év gyakorlata és szakvizsgája van, valamint április 30-ig a portfólióját feltölti az adott honlapra, az 2015. januárjától már automatikusan a második kategóriába kerül. A pedagógus kar munkájában meg vagy résztvesz valaki vagy nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!