Hírek

2014.05.30. 15:35

Világháborús emlékművet avattak fel Doberdónál

Első világháborús emlékművet avattak fel csütörtökön a véráztatta Doberdónál. Letették a kegyelet és a fájdalom virágait.

Tihanyi Tamás

Vargha Tamás államtitkár, Huszár János vezérőrnagy, ÖHP törzsfőnök, Máthé László, hazánk ljubljanai nagykövetségének első diplomája, Márky Zoltán lendvai vezető konzul, Andrej Osterman dandártábornok, szlovén vezérkarifőnök-helyettes, Bíró Rozália szenátor, a Román Szenátus Emberjogi Bizottságának elnöke és sokan mások tisztelegtek az újjáépített gúla emlékműnél.

A harangszó és himnusz után az emlékező beszédek következtek, a gúlát a katolikus tábori püspökség, a protestáns tábori püspökség és a tábori rabbinátus képviselői szentelték fel.

A szlovéniai Nova Gorica város területéhez tartozó Skabrijel hegy déli lejtőjén Vargha Tamás államtitkár avatta fel a 4. honvéd gyalogezred felújított emlékművét.

Közös magyar-szlovén megemlékezés az újjáépített világháborús emlékmű előtt

A Doberdó fennsíkon 1915 és 1917 között a Magyar Királyi 20. honvéd hadosztály alakulatai hősiesen küzdöttek, köztük a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred katonáiés sok fehérvári honvéd. Az egykori harcok helyszínén az ezred parancsnoka, Kratochvil Károly négy emlékgúlát építtetett az elesettek emlékére a Monte San Michelén, San Martino del Carson, Nova Vasban és a Monte San Gabrielén. Az első három hely korábban is a Doberdóra zarándokló megemlékezők tisztelgő helyszínének számított, a negyedik gúla azonban évtizedekig ismeretlen maradt a Monte San Gabriele, szlovénül a Skabrijel hegy déli lejtőjén. A gúlát két éve magyar kutatók találták meg romos állapotban. Az emlékhely felújításának ügyét magyar civil szervezetek karolták fel, gyűjtést szerveztek, majd januárban konzorciumi megállapodást írt alá tíz budapesti, debreceni, székesfehérvári és nagyváradi civil szervezet. A konzorcium elnöke Vargha Tamás államtitkár lett, a felújításhoz hiányzó összeget a minisztérium biztosította.

Kratochvil Károly ezt üzente az utókornak: Vándor! Ha egyszer végigjárod azokat a véráztatta nekünk oly szent helyeket, akkor állj meg egy pillanatra, vedd le a kalapodat s mondj egy rövid imát azokért, akik mindhalálig harcoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!