Hírek

2014.06.25. 17:15

Ráchegy Szálló - Milliókat érnek a hajléktalanok

Visszavenné a város a Ráchegy Szállót, de az üzemeltető nem adja. A Fejér Megyei Hírlap utánajárt, miért: komoly üzlet lehet a hajléktalanturizmus.

S. Töttő Rita

Tavaly több mint 173, tavalyelőtt 178 millió forint éves bevétele volt a Köfém lakótelepen működő Ráchegy Szállónak, amely hajléktalan ellátással foglalkozik. A Kéznyújtás a Rászorultakért Alapítvány 2010-ben alapította itt meg a várostól 150 millió forintért megvásárolt ingatlanban a Ráchegy Hajléktalan Átmeneti Szállóját, amely elsősorban az állami normatívából, valamint egyéb juttatásokból él. Az állam 150 férőhely után utal az alapítvány számlájára minden évben jelentős összeget. A szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete alapján megállapítható, hogy tavaly például 142 millió 435, tavalyelőtt pedig 159 millió 322 ezer forintot kapott az államtól.

Az alapítvány, saját bevallása szerint vezető tisztségviselőinek nem nyújtott juttatást, számviteli beszámolójukból mégis az derül ki, hogy az éves bevételükből tavaly több mint 75 millió forintot személyi jellegű ráfordítás címén költöttek el.

A Fejér Megyei Hírlap már a megnyitáskor megírta: a környező lakóközösség és az önkormányzat is megdöbbent, amikor értesült a szálló létrejöttéről. Sőt, magától a hírlaptól tudták meg, milyen célra hasznosítják majd az ingatlant. Az akkori félelmek pedig beigazolódtak: hajléktalanturizmus indult, azaz a megyeszékhelyen kívüli fedél nélkül élőket is megpróbálja az alapítvány ide csábítani. Cser-Palkovics András polgármester nem titkolja: a szándék az, hogy visszavásárolják az ingatlant.

– A tulajdonos egy 2012-es személyes egyeztetéskor közölte, hogy olyan magas normatív támogatást kapnak, amely miatt nem kívánnak megválni a szállótól. Ettől függetlenül a város szeretné visszavásárolni azt, reális értéken, akár közösen kiválasztott értékbecslő segítségével – árulta el a polgármester, s hozzátette: – Hangsúlyozottan hajléktalanturizmusnak nevezem, ami itt folyik, mégpedig állami pénzen. Ráadásul az önkormányzatnak nincs beleszólása abba, hogy ilyen jellegű szolgáltatásra igényt tart-e a város vagy sem. Ezért mindent megteszek, hogy ez az intézmény állami támogatást erre a szolgáltatásra ne kapjon – szögezte le Cser-Palkovics András.

Bár a környékbeliek panaszkodnak néhány hajléktalan viselkedése miatt, ebben az esetben sem szabad általánosítani! A szállón élők közül sokan naponta járnak dolgozni, és semmi közük rendbontókhoz  (Fotó: Koppán Viktor)

A polgármester információi szerint a Ráchegy üzemeltetői jelentős bevételt tudhatnak magukénak, ezért is olyan „értékes” egyébként maga az ingatlan, semmi másért. S bevallja azt is, hogy az önkormányzat egyébként a 2009-es eladáskor elkövette azt a hibát, hogy amikor értékesítette az ingatlant, az adás-vételi szerződésben nem kötötte ki, milyen célra nem használható. A dokumentumban egyébként az a különös megfogalmazás szerepel, amelyből nyilván senki nem sejtette, mi lesz az ingatlan valódi célja: ”...munkásszállásaink működtetésének gyakorlása alapján hasznosítanánk a helyet.” Az alapítvány korábbi intézményeiről nincs információnk, így azt nem tudni, milyen korábbi munkásszállások alapján kezdték el itt a működést, de valószínűleg az itteni sikereken felbuzdulva 2011-ben a fővárosban újabb szolgáltatásokat hoztak létre: egy 50 férőhelyes átmeneti szállót és egy nappali melegedőt.

– A hiba orvoslása tehát az lehetne, ha a város korrekt áron visszavásárolja. Szociális célra például kiválóan alkalmas lenne, komoly várólista van ugyanis a fehérvári idősellátásban – tette hozzá Cser-Palkovics András, ahogy azt is: – Nem zárom ki, hogy legyen önkormányzati területen olyan intézmény, amelyet nem az önkormányzat tart fenn. Akár alapítványi, akár egyházi is lehet, de mindenképpen non-profit jellegű. Márpedig ez a mostani intézmény profitorientált, ami nonszensz a hajléktalanellátás vonatkozásában. Ezúton is megerősítem, hogy az önkormányzat újból lépéseket tesz a visszavásárlásra, illetve él a felterjesztés lehetőségével a jogszabály-módosítás érdekében, hogy a városnak beleszólása legyen, milyen tevékenységet engedélyez a saját közigazgatási területén.

Kerestük az alapítvány képviselőjét is, de eddig nem kaptunk válaszokat a felmerült kérdésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!