Hírek

2014.10.07. 13:33

Így soroznánk, ha kellene

Székesfehérvár – Hadkiegészítési rendszergyakorlatot tartott kedden az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

Tihanyi Tamás

A gyakorlat szakmai sorozó napján interaktív formában, látványos mozzanatokkal mutatták be a hadkötelezettség bevezetését követő folyamatokat - egészen a hadkötelesek sorozásáig. Ezek a hadkötelesek a gyakorlaton önként jelentkező, 18. életévüket betöltött középiskolások és felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók – köztük önkéntes műveleti tartalékosok – voltak.

Magyarországon 2014. november 3-án lesz tíz éve, hogy megszűnt a békeidejű hadkötelezettség és leszerelt az utolsó sorköteles katona. Ezért békeidőszakban csak önkéntes jelentkezés alapján teljesítenek katonai szolgálatot az arra elhivatottságot érző nők és férfiak a Magyar Honvédségben. Az ország alaptörvénye azonban meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles megvédeni hazáját. A magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak úgynevezett különleges jogrend (azaz leegyszerűsítve háború) esetén katonai szolgálatot kell, hogy teljesítsenek. A Magyar Honvédségnek tehát továbbra is képesnek kell lennie megfelelő létszámú hadkötelesek sorozására, a professzionális haderő kiegészítésére és – bármennyire riasztó jövőkép -  a veszteségek pótlására. A hadköteleseket ma is nyilvántartják, de ezeknek a 18 és 40 év közötti férfiaknak békében nincs adatszolgáltatási kötelezettségük.

A Magyar Honvédség központi katonai igazgatási szerve, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2008 óta minden évben megszervezi és végrehajtja a Feltöltés elnevezésű szimulációs hadkiegészítési gyakorlatot. Az idei mozzanat során a 19 megyében és a fővárosban gyakorolták a hadkötelezettségi feladatok végrehajtását azzal a céllal, hogy ismertté tegyék ezeket a feladatokat és kötelességeket, valamint erősítsék a honvédség társadalmi szerepvállalását.

Az eseményen külön hangsúlyozták, hogy a gyakorlatnak nincs köze sem az ukrajnai helyzethez, sem más konfliktushoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!