Hírek

2014.11.17. 21:05

Még mindig sok választási plakát van a közterületeken

Székesfehérvár – A Nemzeti Választási Bizottság állásfoglalása szerint az idei választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tartott.

Kocsis Noémi

A plakátot úgy kellett elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot annak kellett eltávolítania, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, méghozzá a szavazást követő 30 napon belül. Ha ez nem történik meg, az eltávolíttatás sokba kerülhet(ne). (Folytatás a 3. oldalon, Vége...címmel)

Megkérdeztük a közterületekért felelős Városgondnokság vezetőjét, mi lesz a városban még most is a közterületen lévő plakátokkal?

- Éppen hétfőn adtam ki a feladatot a plakátok eltávolítására kollégáimnak - mondta Bozai István városgondnok. - Megpróbáljuk fotóval dokumentálni a munkánkat, de ez biztos nem lesz teljes körű. Az eltávolítás önköltségét fogjuk kiszámlázni a plakáton szereplő jelölő szervezetnek. Reméljük, legalább a forgalmasabb helyekről, tekintettel a közelgő adventi időszakra sikerül eltávolítani a még fent maradt plakátmaradványokat.

Kérdésünkre, hogy évekre visszanyúlóan egyébként gyakorlat-e a Városgondnokságnál a kifizettetés, Bozai István úgy reagált, négy éve nem számláztak ki senkinek a plakáteltávolításért, ezeket a többi nem politikai illegális plakáttal együtt eltakarították.

Jobbikos, Fidesz-es, MSZP-s plakátot is találtunk még a városban, ez itt éppen az utóbbi. A plakáton szereplő pártelnököt is kerestük tegnap ezügyben, de lapzártáig nem kaptunk választ Fotó: Koppán Viktor

A megkérdezettjeink közül Juhász László, a Válasz színeiben induló önkormányzati képviselő ismertette saját szervezetük gyakorlatát:

- Több ezer plakátunk volt kint. Egy központi emberünket részben e célra foglalkoztattunk, továbbá a jelöltjeink részére is ki volt adva, hogy szedjék le a körzetükben találhatóakat. Ez teljesült is, 99 százalékban, pár darab persze véletlenül maradhatott még kint. És találkoztunk olyannal, hogy nem láttuk kint a mi plakátunkat, amikor leszedni mentünk pár nap múlva, holott ott volt az, csak egy másik jelölt a mienkre ragasztotta a saját plakátját, majd mikor azt egy idő után leszedte, a miénket azért ott felejtette.

A Jobbik polgármester-jelöltje, Horváth-Tancsa Ágnes is komoly gondnak érzi a plakátok eltávolítási gyakorlatát, ám van egy javaslata:

- A következő kampányok előtt javasolni fogjuk, hogy minden városrészben központi helyen állítsanak fel ideiglenes paravánt, melyre az indulók, jelölő szervezetek kiragaszthatják a politikai üzeneteiket, programjukat, így megkímélhetnénk a városképet a plakáterdő rendezetlenségétől.

Buth Sándor, az Együtt jelöltje, képviselője szerint az ő körzetében egyszerűbb a helyzet, mert csak táblákat raktak ki, vadplakátokat nem. Feleségével többször is körbejártak összegyűjteni, máshol a barátok jeleztek még közterületen lévő, elbújt , vagy leesett plakátot.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!