Hírek

2014.11.07. 21:45

Gótikus bútorok készültek a Vörösmarty szakképzőben

Székesfehérvár - Támogató vállalkozások és a Garzon Baráti Kör segítségével, az iskola oktatói és diákjai közreműködésével készültek a míves gótikus bútorok a Vörösmarty szakképzőben, amelyeket tegnap adtak át ünnepélyesen.

Hajnal Csilla

A Vörösmarty Mihály Szakképző Iskola diákjai előtt megnyílt az időutazás lehetősége: csak felsétálnak a suli emeletére, és máris évszázadokkal korábbra képzelhetik magukat. A Szent István évben elkészült szép freskóhoz illeszkedve a lépcsőforduló és a következő emelet hangulatos tere a gótika korába repíti az embert: az ívesen képzett ablakok és a festett fal templomra emlékeztet. Itt, ebben a térben állították fel a gótikus bútorokat, amelyek az iskola diákjainak gyakorlati képzését végző két vállalkozás és a Garzon Baráti Kör támogatásával születtek meg magukon viselve persze a diákok és oktatóik keze nyomát is.

A kiállított tárgyak között Horváth Gábor tartott rövid tárlatvezetést. Az alapanyag mi más is lehetne? tölgyfa, a bútorok korhűek, bár nem csak korhű technikával készültek, akkor talán még nem is láthatnánk őket mondta a tanár úr, akitől megtudtuk: a gótika jellemző jegyeit (bolt-ív, szalmafonadékos és a textilek redőzetét utánzó minta) mind felfedezhetjük a tárgyakon. Az íves, támlás szék kifejezetten kényelmesnek látszik, össze is csukható. A több funkciót is betöltő asztal tetejét lehajtva körülülhető akár egy étkezőasztal, felnyitva viszont író-dolgozóhelyként szolgál, fiókokkal, titkos rekesszel. Ebből alakult ki később az úgynevezett kamarás asztal derült ki az összefoglalóból. A jellegzetes motívumokkal díszített pad ülőfelületét egy kölcsönkapott eszközzel öregítették, az aprólékos munkával faragott, magas támlás, trónszéknek is beillő, gyönyörű ládaszék belsejében rejtett rekesz lapul. Az ember főleg a kétbalkezes csak ámul, mi mindent tud egy jól képzett szaki! Az egészen biztos, hogy akik a gótika-projekt részesei voltak, sosem maradnak munka nélkül hiszen igazi csodákra képesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!