Hírek

2015.12.02. 11:35

Kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok a hideg idő beköszöntével

A téli hidegek beköszöntével fokozottan odafigyelnek a hajléktalanokra a Fejér megyei rendőrök.

Laci Patrícia

A hideg idő beköszöntével egyre veszélyesebbé válik a hajléktalanok élete. Rengeteg hontalan inkább az utcákat, a padokat vagy az összetákolt bódékat választja a hajléktalanszállók helyett. Ezért nem is véletlen, hogy a zimankós, téli időszakban gyakran olvashatunk kihűlés okozta halálesetekről. A Magyar Szociális Fórum adatai szerint idén novemberben ötször annyian fagytak halálra a szabad ég alatt, mint ahányan a fűtés nélküli otthonukban Magyarországon. Éppen emiatt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet szentel az utcán élő emberekre.

– Kollégáim a téli időszakra tekintettel minden egyes szolgálatuk során rendszeresen ellenőrzik azokat a területeket, ahol hajléktalan személyek tartózkodni szoktak, illetve életvitelszerűen berendezkedtek – mesélte el lapunknak Sipos Mónika, a megyei rendőrkapitányság szóvivője.

Ennek hallatán ilyenkor kíváncsian tehetjük fel azt a kérdést, vajon mik történhetnek ezeken az ellenőrzéseken? Nekem szerencsém volt tegnap betekintést nyerni ebbe a helyzetbe. Székesfehérvár egyik hontalanok lakta erdős részén hamar bele is botlottunk a rendőrség munkatársaival egy úrba, László Jánosba. A férfi több sorstársával tengeti midennapjait az általa becézett „sherwoodi erdő” rengetegében. A hajléktalan férfi készségesen elvezetett bennünket azokhoz a bódékhoz, amelyekben társaival él. Ott a rendőrök elbeszélgettek kicsit a hontalanokkal. Érdeklődtek az iránt, hogy volt-e fűtésük, pontosan hányan is éltek ott, illetve minden rendben volt-e náluk. A hajléktalanok mindenre szívesen válaszoltak, sőt a nemrégiben beszerzett kályhájukat is megmutatták. A járőrök a hajléktalanszállóra is felhívták a figyelmüket.

Sipos Mónika elmondta, hogy mennyi ehhez hasonló helyet kell meglátogatniuk a rendőröknek nap mint nap:

– Nagyon sok ilyen hely van. A székesfehérvári peremterületeken számos részen laknak hajléktalanok, illetve a városban is sajnos. Van, ahol konkrétan fedél nélkül. Például a buszmegállókban is gyakran találkoznak a kollégák hajléktalan személyekkel.

A Fejér Megyei Rendőr-kapitányság a lakosságot arra kéri, hogy figyeljenek oda a rászoruló emberekre! Ha pedig a szabad ég alatt magatehetetlennek tűnő embert látnak, akkor azonnal hívják a rendőrséget!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!