Hírek

2016.11.04. 18:15

A szabad ég alatt, de a fűtetlen lakásokban is fenyeget a kihűlés veszélye

Székesfehérvár - A rendőrök visszatérően ellenőrzik azokat a helyeket, ahol gyakran tartózkodnak vagy életvitelszerűen rendezkedtek be hajléktalanok.

Buthy Lilla

A Hosszúsétatéri rendőrőrssel szemben egy kis erdő terül el, a vasúti sínek alatt.

Egyedül a kicsit távolabbról felszálló füst árulkodik: a sárguló fák takarásában, bunkerekben rendezkedett be ott István, Sándor és Csaba is, aki csak egy szivacson húzza meg magát, és látogatásunkkor nincs otthon . Kicsit beljebb már Karcsika, a hűséges fekete keverék kutya fut elénk, barátsággal fogad minket és a már jól ismert körzeti megbízottakat is. Ahogy az ott élő emberek is: a kis sparhelten épp bableves fő, kevés van belőle, mégis megkínálnak. Mint mesélik, napközben még van egy kis ereje a Napnak, de éjszakára már jól esik a Kríziskezelő Központ napi teajáratával érkező meleg ital, takaró és szendvics. István két, Sándor már négy éve, hogy kint lakik. István, a kérdésre, mi lesz vele télen, azt feleli, marad. Hajléktalanszállóra nem menne, rossz a lába, egyszer úgy elesett, hogy eltörött a sípcsontja, a napi három óra gyaloglás a belváros irányába nem hiányzik neki. Lomizni viszont minden egyes nap muszáj elindulnia, ebből tartja fenn magát.

A körzeti megbízottak a hideg időben még inkább figyelnek a fedél nélküliekre: a képen Vég Dániel kmb-s és István  Fotó: police.hu

A helyi körzeti megbízottak nap mint nap figyelmet fordítanak az itt élő hajléktalan férfiakra, és másokra, akikről tudják, hogy így, vagy hajlékkal a fejük fölött, de egyedül élnek. Kölcsönösen ismerik már egymást: a fedél nélküli férfiak tudják, hogy jó szándékkal érkeznek hozzájuk a rendőrök, utóbbiak pedig, hogy ők a légynek se tudnának ártani. Istvánnak és Sándornak jól esik a figyelem és a törődés. Hogy van, aki rájuk néz, beszélget velük. Biztonságban érzik magukat.

- Oda kell figyelnünk
rájuk, főleg, amikor már beáll a hideg idő. Megkérdezzük, hogy vannak, mire van szükségük, van-e mivel fűteniük - kezdik a körzeti megbízottak, Penzer András és Vég Dániel.

- A körzetben másokról nem tudunk, akik fedél nélkül, az utcán élnének. Egyedül élő emberekről azonban már annál inkább, akiknek nincs kire támaszkodniuk. Örülnek, ha beszélgetünk velük, és látogatást teszünk náluk - mondják a rendőrök.

 

 

Figyeljenek a rászorulókra!

A szabad ég alatt, de a fűtetlen lakásokban is fenyeget a kihűlés veszélye. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a lakosságot is arra kéri, hogy figyeljenek a rászorulókra! Nem csak az utcán, a lakókörnyezetükben is élhetnek olyanok, akik azért kerülnek veszélybe, mert valamilyen okból nem tudnak fűteni. Ha a szabadban magatehetetlennek tűnő embert látnak, azonnal hívják a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!