Hírek

2017.01.02. 20:20

Ne vegyünk levegőt?

Székesfehérvár - A megyeszékhelyen ugyan még nem kellett elrendelni a szmogriadót, de például a fővárosban és Miskolcon már igen.

Házi Péter

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) tájékoztatása szerint Fehérváron és másik tizenegy városban egészségtelen a levegő minősége; Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán pedig tegnap már el kellett rendelni az illetékes polgármestereknek a füstködriadót, mivel a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket.

Ha nem javul a levegő minősége, a szálló por mennyisége, könnyen lehet, hogy Fehérváron is szmogriadót kell hamarosan elrendelni Fotó: Koppán Viktor

Fehérvárra a narancssárga fokozat vonatkozik, az ÁNTSZ szerint ilyenkor érdemes inkább otthon maradni, kerülni a szabadtéri sportolást. Mivel hétfőn még nem kezdődött meg az iskolai oktatás, így a szokásosnál kisebb volt a forgalom, ma viszont már nyitnak az óvodák, sulik, előfordulhat, hogy a megyeszékhelyen is szmogriadót kell majd elrendelni.

Ha tovább romlik Fehérvár levegőminősége, és el kell rendelni a szmogriadót, az azt jelenti, hogy a levegőben szálló por koncentrációja 100 mikrogramm fölé emelkedett köbméterenként. Ilyen esetben már mindenki számára tanácsos zárt térben maradni. Szellőztetni is csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes. Ha már utcára kell menni, érdemes a mellékutcákban maradni. A várandósok számára különösen fontos, hogy a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mert a szennyezett levegőtől a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától.

A kép csal: a gáztüzelés az, amelyik a legkevésbé szennyezi a levegőt. A gondot a műanyag- és a hulladékégetés jelenti
Fotó: Molnár Artúr

Érdemes 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is megszűrő pormaszkot viselni ilyenkor, különösen a bicikliseknek. A zsebkendő szánk elé tartása egyáltalán nem elég, ez ugyanis nem szűri meg az igazán pici és emiatt igazán veszélyes 
részecskéket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!