Hírek

2017.06.30. 13:44

Tábort keresünk a gyereknek? Mutatjuk, mire kell figyelni!

Ha még mindig van egy-két olyan hét, amikor táborba mehetne a gyerek, de nem tudjuk eldönteni, mi alapján válasszunk, akkor íme a fogyasztóvédők segítsége!

FMH-információ

Nem csak az ár-érték arány figyelembevétele fontos egy nyári tábor kiválasztásánál. Ahhoz, hogy ne érjenek meglepetések és a gyerek is jól érezze magát, érdemes odafigyelni néhány fontos tényezőre. Ezekre világítanak rá a Budapesti Békéltető Testület fogyasztóvédelmi tanácsai:

Az egyik legfontosabb, amit meg kellene kérdeznie minden szülőnek, az, hogy van-e pedagógus a táborozókkal. Persze ez elsősorban nem az iskolai táboroknál kérdéses, hanem a speciális változatoknál, ahol a témakör szakemberei foglalkoznak a gyerekekkel. A táborozó fiatalok, gyerekek irányításához azonban nem csak szaktudás, de pedagógiai érzék is szükségeltetik!

A másik, amiről érdemes informálódni, milyen összetételű csapat lesz a táborban: hány éves gyerekek, hányan lesznek, fiúk, lányok vagy vegyes csoportok. Ezek ismeretében dönthetünk arról, hogy a mi gyerekünk jól fogja-e érezni magát.

Az sem mellékes kérdés, hogy egy felnőtt egyszerre hány gyerekre felügyel a tábor ideje alatt. Minél több felnőtt foglalkozik ugyanis a gyerekekkel, annál több személyes figyelemre lehet számítani.

A táboroztatásról is szerződést kell kötni, mégpedig azért, hogy később, ha kérdés merül fel, legyen írásos alap a válaszra. Ugyanígy fontos a biztosítást is megkérdezni, illetve, ha nincs, megkötni! Rengeteg minden történhet egy gyerekkel a táborban is! Ha tudjuk, hogy a gyerekünknek speciális igényei vannak bármilyen téren, azt írásban nyilatkozni kell!

Azt is érdemes megkérdezni, mikor, mennyit és mit kapnak enni a gyerekek a nyaralás ideje alatt, s ha valakinek diétát kell tartania, akkor milyen lehetőségei vannak. Ha pedig válogatós a gyerek, tudjuk meg, milyen módon gondoskodhatunk a napi étkezéséről.

Ahhoz, hogy a gyermeket táborba küldjük, előtte természetesen vele is alaposan meg kell beszélni a részleteket. Ki kell deríteni, ő mennyire szeretne menni, el kell neki mesélni, mire számíthat, hogy ne az ismeretlenbe kelljen mennie. Vannak gyerekek, akik egyáltalán nem akarnak táborba menni – őket ne nagyon erőltessük, valószínűleg még nem értek meg arra, hogy elszakadjanak a szülői háztól. Akiben azonban ott a kíváncsiság, őt vonjuk be a keresésbe!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!