Hírek

2017.08.25. 09:52

Halmos Monika ehető virágokat mutatott be Uliczki Dóra velencei „Titkos kertjében”

Velence - Az esemény színpompás gasztronómiai élménynek bizonyult és minden résztvevő rájöhetett, hogy a virág nem csak a vázába való, hanem az ételeinkbe is. Van, amelyik csodás külsejével csak díszítésre szolgál, de van olyan is, amely önálló ételek alapanyaga lehet.

S. Töttő Rita

A két évtizedes virág-gasztronómiai múlttal rendelkező szakember szeptember 16-án levendula piknikkel és ehhez kapcsolódó finomságokkal tér vissza Velencére, de addig is arról mesélt a Fejér Megyei Hírlapnak, milyen virágokkal dolgozik otthon a saját konyhájában, amelyek bárki számára elérhetőek.

– A levendula például hihetetlen karriert futott be a gasztronómia területén, én is ezért hozok majd legközelebb Velencére krumplis-levendulás rétest és  levendulás töltött gyümölcsöket. E fűszernövénynek most lesz a másodvirágzása, érdemes hát kipróbálni – javasolja Monika, aki szerint sokan tudják még, hogy a rózsa is felhasználható díszítésre ételeinkben. Sőt, mint mondja, az ókorban gyakorlatilag „rózsaőrület" tombolt, italokat, desszerteket is készítettek belőle, Törökországban és Bulgáriában ma is töretlen a népszerűsége.

Fotók: Vass András

Emellett azonban számtalan  olyan virág fellelhető még, amelyek a paraszti kertekben nőttek régen, ma pedig díszkertekben találhatóak meg. Régen színezésre, ízesítésre használták például a körömvirágot – ezért hívták a szegények sáfrányának is –, ma azonban inkább gyógyhatásáról ismert. Tésztáknak, pogácsáknak, túrós és sajtkrémeknek adta a színét. A másik hazánkban is ismert virág a sarkantyúka, a nyár kedvence, amely azonban nem csak szép, de az egyik legfinomabb salátalevél is – hangsúlyozza Monika, hozzátéve, hogy  levelét, virágát is meg lehet enni: kicsit csípős, tormás, kellemes íze van. Sőt, mint mondja, virágait meg lehet tölteni, a színe pedig csodálatos.

Rózsa borhableves

A begóniára szintén nem gondol senki, pedig fehér, rózsaszín, piros virágainak citrusos ízük van, jól lehet velük gyümölcsös desszerteket, süteményeket díszíteni.

– Vaskos, húsos virágaira kellemes ráharapni – mondja a szakember és sorolja tovább: vannak rövid ideig elérhető virágok is, ilyen a  sásliliom, amely nálunk az előkertek dísznövénye. Viszontmszirmait meg is lehet enni, a távol -keleten szívesen használt növény: szárítva és frissen is alkalmazzák wokban készült ételekhez.

Meggyleves illatos szegfűszirommal

Az ősz beköszöntével is gazdag az ehető virágok tárháza: az árvácska, amely balkonládában is szépen elél, inkább díszítésre való, mert nem nagyon van íze. A százszorszép azonban salátákba való, sőt, az egész növény ehető, így akár levesekbe is tehető a húsos szára.

Pirított csirkemell sásliliom bimbóval

A cukkini virág szintén isteni gasztronómiai élményt nyújt és  már nálunk is kapható. Húsos vagy zöldséges töltelékkel, bundában isteni finom étek.Az ősz slágere még a dália, amire sokan rácsodálkoznak. Az apró virágokat érdemes salátába tenni, jól lehet játszani a színeivel, de akár kisüthető egészben, bundában is, sós ételként tálalva. Tipikus magyar étel még az akácvirág vagy a bodza tányérvirága is kisütve bundában, édességként. Monika azonban felhívja a figyelmet: gasztronómiai célra ne vásároljunk virágüzletben. Csak piacokon és saját kertünkből, balkonunkról válasszunk ételnek való, vegyszermentes virágot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!