Kézilabda

2014.05.21. 15:35

Pal Oldrup Jensen ismét a norvég Flint Tonsbergnél vállal munkát

Két év után távozik az Fehérvár KC női kézilabdacsapatának kispadjáról Pal Oldrup Jensen. A norvég szakvezető elfogadta korábbi együttese, a második vonalba alászálló tonsbergiek ajánlatát.

Horog László

- Két esztendeje, 2012 nyarán érkezett Fehérvárra, a mérlege két ötödik hely a bajnokságban, valamint elődöntő az EHF-kupában. Elégedett ezekkel az eredményekkel?

- Úgy gondolom, az elmúlt két szezon alatt a csapat is fejlődött, valamint én is több lettem szakvezetőként. Miután előzőleg csak Norvégiában dolgoztam, nem volt összehasonlítási alapom a külföldi munkavállalást illetően, nekem is szoknom kellett a viszonyokat, mint ahogy a klubnak és a játékosoknak is meg kellett ismerniük engem. Az első időszak nem volt egyszerű, ugyanis előzőleg váltam el Norvégiában, a két lányom a nagyobbik 20 éves, a kisebbik 17 -, otthon maradt, egyedül érkeztem Magyarországra. A beilleszkedést könnyítette, hogy családias közegbe kerültem, nyugodtan mondhatom, barátokra leltem a Fehérvár KC-nál. A segítőmre, Siti Beára mindig támaszkodhattam, valamint baráti a viszonyom a mened-zserrel, Kynsburg Zoltánnal és az elnökkel, Balássi Imrével is. Az első év döcögősen indult, amit befolyásolt, hogy a kommunikáció nem volt egyszerű, ugyanis a csapatból nem mindenki beszél angolul, márpedig én így kommunikálok. Ha kellett, Siti Bea fordított. A tavalyi tavasz nagyon jól sikerült, nem sok kellett, hogy a dobogóért küzdjünk, az ötödik helyet jónak ítélem. Az elmúlt nyáron a keretünk jelentős része kicserélődött, idő kellett, amíg az újak megismerték egymást a régiekkel, ismét az ötödik helyre futottunk be. Ennél is lehetett volna jobb, de ezt sem kell szégyellni. Nem csak a bajnokságban, az EHF-kupában is szépen menetelt a csapat, az elődöntő első felvonását megnyertük Dániában, a visszavágón hihetetlen balszerencsével, egy góllal kikaptunk, s az Esbjerg idegenben lőtt több góllal a fináléba lépett - válaszolt az első kérdésre Pal Oldrup Jensen.

Pal Oldrup Jensennek még élő szerződése volt, de az előző, norvég klubja kérésére hazatért

- Mi volt a két év legjobb, és legszörnyűbb pillanata?

- Ezekre könnyen tudok válaszolni. A tavaly tavaszi menetelés a bajnokságban, valamint az idei EHF-kupa sorozat volt a leginkább örömteli. Az első körben, az izlandiak ellen magabiztosak voltunk, a váciak elleni, idegenbeli visszavágón, a hatalmas nyomás ellenére nem roppantunk össze, Kolozsváron nagyon magabiztosan voltunk, miként az itthoni visszavágón is. Az elődöntő esbjergi összecsapásán is nagyon jól ment. Aztán a visszavágóval el is érkezünk a legszörnyűbb pillanathoz, az utolsó másodpercben kapott gólhoz, a kieséshez. A döntetlen nekünk kedvezett, a lefújás előtt tíz másodperccel időt kértem, nyugalomra intettem, ám ahelyett, hogy megtartottuk volna a labdát, a lányok gólt akartak szerezni, tehát ezt a meccset is megnyerni. Nem sikerült, a dudaszó előtti pillanatokban mi kaptunk, és kiestünk. Én ilyet még nem éltem át, az Esbjerg vezetőedzője azonban igen, a lefújás után mondta is, pontosan tudja, milyen érzések kavarognak bennem. Ez volt tehát a legdrámaibb pillanat, de akad még egy: másfél éve, a BSE elleni, idegenbeli vereség, azon ment el a négy közé jutásunk, s alighanem az érem is a bajnokságban.

- Ismét hazájában vállal munkát. Hezitált, mielőtt igent mondott a másodosztályba visszazuhanó Flint Tonsberg ajánlatára?

- Kora tavasszal kerestek meg, amikor kiderült, a gárda kiesik a legmagasabb osztályból, velem képzelik el a jövőt, az azonnali visszajutást célozzák meg. Szóltam az FKC elnökének, Balássi Imrének, hogy szívem szerint a nyáron hazatérnék, amit ő elfogadott. Ott élnek a lányaim, a barátaim, az a város az otthonom. Hét évet dolgoztam ott, egy évet juniorokkal, aztán a felnőttekkel. A negyedik vonalból indultunk, feljutottunk a harmadik ligába, aztán a másodikba, a harmadik esztendőben pedig a legjobbak közé, ahol irányításommal két évet töltöttünk, az élcsapatok közé léptünk. Most a másodosztályból kell kivívnunk a visszakerülést, hároméves szerződést kötöttem.

- Amennyiben a Fehérvár KC csapatával bejut az EHF-kupa fináléjába, esetleg meg is nyeri, az változtatott volna bármit is?

- Nem, hiszen én már előzőleg eldöntöttem, hogy hazatérek Norvégiába.

Azt, hogy ki lesz a Fehérvár KC új vezetőedzője, azt a klub hamarosan bejelenti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!