F. M. Kormányhivatal

2015.03.13. 10:24

Eu-kártya - és utasbiztosítás!

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy, aki Magyarországon rendelkezik állandó lakóhellyel, a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei által térítésmentesen kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján veheti igénybe az Európai Gazdasági Térség (EGT) egy másik tagállamában, illetve Svájcban való átmeneti tartózkodása során az orvosilag szükségessé váló ellátásokat.

Vannak olyan tagállamok – Belgium, Franciaország, Luxemburg és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatások esetében Finnország –, ahol az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy köteles megelőlegezni. Az illetékes biztosító a hatályos tagállami jogszabályok alapján a visszatérítendő összeget utólag megtéríti, azonban az önrész visszatérítésére itt sincs lehetőség. Az Eu-kártya nem fedezi a mentés és a hazaszállítás költségét.

Itt hangsúlyozzuk: az Eu-kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást – a kettő együtt nyújt megfelelő biztonságot az egészségügyi ellátásra külföldön. A legfontosabb különbségek a következők:

 

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Utasbiztosítás

Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele.

Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele.

Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Az ellátás „orvosilag szükséges„ jellegéről minden esetben a kezelőorvos dönt.

A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi. (halott szállítás, poggyászbiztosítás,stb.)

A szükséges ellátásokat, tekintet nélkül azok árára, nyújtani kell a kártya ellenében.

Az ellátások költségeit csak a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító.

Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni, annak visszatérítésére nem számíthat.

Az önrészt is fedezi.

Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg.

Minden tagállamban a biztosító fizet.

 

 

Ha külföldre utazik, mindig vigye magával Eu-kártyáját. A Kártya szolgál bizonyítékul arra, hogy Ön biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. A Kártya megkönnyíti az adminisztratív teendőket és az esetleges visszatérítéssel kapcsolatos ügyintézést.

Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a Kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek. Jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeiért a szolgáltatást igénybe vevője viseli a felelősséget.

Varga Károlyné igazgató
FMKH Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!