Külföld

2009.04.22. 10:19

Az iráni elnök ismét bírálta Izraelt

FMH - A palesztinok elleni "brutális tettekkel" és "etnikai tisztogatással" vádolta Izraelt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán, két nappal azután, hogy a rasszizmus elleni genfi ENSZ-értekezleten rasszistának nevezte a zsidó államot, kivonulásra késztetve ezzel számos ország küldöttségét.

feol.hu

Az államfő a Gázai övezetben végrehajtott izraeli "népirtással és háborús bűncselekményekkel" foglalkozó teheráni konferencián kijelentette, hogy izraeli "bűnözőket" bíróság elé kell állítani a palesztin tengerparti övezet elleni januári háború miatt. Mint mondja, Irán kérelmet nyújtott be az Interpolhoz, hogy tartóztasson le 25 "cionista háborús bűnöst".
 "Felelősségre kell vonni őket minden brutalitásukért - hangoztatta iszlám országok ügyészei előtt mondott beszédében, amelyet élőben közvetített az állami televízió, s tolmácsolt az angol nyelvű Press TV is. - Az Iráni Iszlám Köztársaság (...) elvárja, hogy ez a szervezet (az Interpol) teljesítse jogi kötelességét."
Az iráni elnök, aki a múltban már többször vitatta a náci holokauszt megtörténtét, a hétfői ENSZ-értekezleten "a zsidó szenvedések ürügyén" alapított "teljesen rasszista kormányzatnak" minősítette Izraelt. Szavait nemcsak tüntető kivonulás követte, hanem iszlám küldöttségek tapsa is. Barack Obama amerikai elnök kedden ijesztőnek és visszataszítónak nevezte a beszéd sok kitételét.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!