Külföld

2009.05.07. 16:44

Felülvizsgálat a törökországi vérengzés után?

FMH - A török kormány azt fontolgatja, hogy felül kell-e vizsgálni a falusi milíciák rendszerét azután, hogy egy falusi tömegmészárlást az önvédelmi osztagok kezében lévő fegyverekkel követtek el a hét elején.

feol.hu

Noha az ország délkeleti körzetében elkövetett bűncselekmény okát a nyomozók két család viszálykodásában látják, a közvéleményt a vérengzés nyomán élénken foglalkoztatja az a körülmény, hogy az utóbbi években több tízezer milicista kapott fegyvereket és pénzt a kormánytól, köztük kurdok is. Az embereket felháborította, hogy a támadók az államtól kapott - részben automata - fegyvereket használták a leszámoláshoz, egy lakodalmat ünneplő násznép 44 tagjának lemészárlásához.
     
Abdullah Gül köztársasági elnök nem zárkózott el a rendszer felülvizsgálatától, de megfontoltságra intett. "Ha gondok vannak, azokat át kel tekinteni. Ez ugyanis (állam)biztonsági kérdés. Bármit is kell tenni, azt óvatosan kell végrehajtani" - jelentette ki csütörtökön.
    
Cemil Cicek miniszterelnök-helyettes is figyelmeztetett, hogy hosszú időre lenne szükség a 1980-as években létrehozott és ma mintegy 70 ezer főt számoló milícia megszüntetéséhez. Változások szerinte inkább a fegyelem növelésében és a fegyverek fokozottabb őrzése terén valószínűbbek.
    
Mintegy száz falusi menekült el délkelet-törökországi otthonából, attól félve, hogy rajtuk állnak bosszút a mészárlás miatt, amelynek elkövetői hétfőn 44 embert öltek meg egy lakodalomban. A menekülők teherautókra pakolták bútoraikat és más ingóságaikat, és fegyveres rendőri őrizet alatt távoztak lakhelyükről, ahol a modern Törökország legsúlyosabb tömeges családi leszámolása zajlott le. A dráma Mardin város körzetében, Bilgeköy faluban történt. A nagyjából 200 fős násznépre álarcos fegyveresek nyitottak tüzet hétfőn este, kézigránátokat is bevetve a minél nagyobb vérontás céljából. Az áldozatok között hat gyerek és 16 nő volt.
    
A hatóságok szerint a két család vagyoni vitája állt a leszámolás mögött, továbbá az annak kapcsán támadt sértődés, hogy a menyasszony szülei korábban visszautasították a rivális család egyik tagjának leánykérési ajánlatát. Eddig tíz embert vettek őrizetbe a feltételezett tettesek közül a főleg kurdok lakta vidéken. A most a faluból menekülők feltehetőleg a támadók rokonai.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!