Külföld

2009.09.08. 14:48

Hamarosan megkezdődhet Karadzic pere

FMH - Október 19. már megfelelő dátum arra, hogy megkezdődjék Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető pere a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszéken (ICTY) - közölte kedden O-Gon Kwon bíró.

feol.hu

Ez még nem a tárgyalás kezdetének hivatalos kitűzése, arról majd külön végzést kell hozni. Csupán abban a kérdésben jelent döntést, hogy elég felkészülési időt kapott-e a védekezésre a háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Karadzic, aki a múlt héten perének 10 hónappal történő elhalasztását kérte. Arra hivatkozott, hogy a vád által összeállított iratokat - 938 ezer oldalt - elolvasni sem lehet hamarabb.
A boszniai szerbek volt politikai vezetője ellen 11 vádpontot fogalmaztak meg az 1992 és 1995 között dúlt boszniai háború kapcsán. A vádpontok közül kettő népirtásra vonatkozik. 
Az egyik vádpont Szarajevó ostroma során elkövetett cselekményekért teszi felelőssé Karadzicot. Ez az ostrom 10 ezer ember életét oltotta ki. 
A másik kiemelkedő bűncselekmény, amelyért felelnie kell Karadzicnak, a srebrenicai tömeggyilkosság, amelyben mintegy 8 ezer muszlim férfit, illetve fiatalembert végeztek ki a szerbek. Ez utóbbi bűncselekmény katonai felelőseire éppen most hétfőn kért életfogytiglani börtönt a hágai ügyész.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!