Külföld

2009.10.06. 09:20

Bedeszkászva - a kolozsvári Mátyás-szobor kálváriája véget ér?

Román és magyar szakemberek között megállapodás született a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása ügyében azt követően, hogy a felek a munkálatokat előkészítő műszaki ütemtervet dolgoztak ki a helyszínen - adta hírül a Krónika című napilap kedden.

feol.hu

Az erdélyi újság beszámolt arról, hogy az egy nappal korábban rendezett megbeszélésen részt vett többek között Mezős Tamás, a magyar Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Szabó Bálint kolozsvári építőmérnök, a felújítás megvalósíthatósági tanulmányát kidolgozó Utilitas Kft. vezetője és Benedek Zakariás, a kivitelezést elnyert nagyszebeni Concefa Rt. műszaki igazgatója.
A román és a magyar állam által közösen restaurálandó emlékmű kapcsán azt követően robbant ki vita, hogy többen is megkérdőjelezték a kivitelező által alkalmazott szakemberek megfelelő szakképesítését.    
A megbeszélések során kiderült, hogy Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész, – aki részt vett a restaurálási terv kidolgozásában is – elvileg már megállapodott a szebeni kivitelezővel arról, hogy ő végzi a bronzfelújítási munkálatokat. A lap értesülései szerint társfinanszírozói minőségükben a magyarországi illetékesek erőteljes nyomást gyakoroltak a Concefára, hogy megfelelő minősítéssel rendelkező szakemberre bízzák a bronzfelújítást, hiszen az általa korábban felkért Loan Candeának nincs minisztériumi restaurátori jogosítványa. 
- Kompromisszumos béke született a felek között, havonta egyeztetünk, és közösen hozunk döntéseket a teendőkről - nyilatkozott a lapnak Kolozsi Tibor, akit  Mezős Tamás felkért arra, hogy konzultáljon magyarországi szakértővel is a restaurálás kapcsán, sőt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke olyan velencei bronzrestaurátort kíván Kolozsvárra hívni, aki már dolgozott a Fadrusz-alkotáshoz hasonló méretű szobron.
-Mezős Tamás, - aki a Krónika szerint a restaurálási munka „felpörgetése” érdekében a következőkben havonta ellátogat a kincses városba - a lap kérdésére elmondta: fontosnak tartja, hogy sikerült lezárni a restaurálással kapcsolatos vitát, és elindulhat a munka, így legkésőbb jövő év júliusáig befejeződik a szoborcsoport teljes felújítása.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!