Külföld

2009.10.06. 16:13

Súlyos összecsapások Afganisztánban - több mint száz halott

FMH - Tíz afgán katona esett el és több mint száz tálib felkelő halt meg vagy sebesült meg 24 óra leforgása alatt két összecsapásban, amely Afganisztán déli, illetve keleti részén zajlott le - közölte kedden a kabuli védelmi minisztérium.

feol.hu

Az afgán hadsereg és a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonái hétfőn indítottak offenzívát a kelet-afganisztáni Nurisztán tartományban, ahol két nappal korábban nyolc amerikai katona vesztette életét tálib lázadókkal vívott harcokban, 20 afgán katona pedig a támadók fogságába esett. Az afgán hatóságok szerint szombaton több száz tálib lázadó támadta meg az afgán és a nemzetközi erők két előretolt állását a pakisztáni határhoz közel fekvő egyik völgyben.
Dzsamaluddin Badar tartományi kormányzó hétfőn elmondta, hogy az ellenoffenzíva a tartományi székhely, Kámdés körzetében indult. A katonák bekerítettek minden olyan helyet, ahol a tálibok által a hét végén elrabolt rendőrök lehetnek.
 Az ISAF szóvivője kedden közleményben azt állította, hogy az eddiginél részletesebb harctéri értékelésük szerint száznál is több tálib támadó vesztette életét a szombati összecsapásban. Ez jóval nagyobb veszteség a NATO által először becsültnél.
Ez volt a nyolc éve tartó fegyveres konfliktus egyik legnagyobb csatája, amelyben géppuskával, gépkarabélyokkal, páncéltörő gránátokkal felszerelt fegyveresek százai támadták meg a két előretolt állást.
Az ISAF közleményében kitért arra is, hogy a támadók helyi radikálisok lehettek, akik a kabuli kormánnyal szemben fellázadt, vallási fanatikus muzulmán tálibok és a Gulbuddin Hekmatjar afgán hadúr vezette Hizb-i-Iszlami (Iszlám Párt) iszlamista fegyveres mozgalom támogatásával csaptak le a két előretolt állásra.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!