Külföld

2010.07.08. 04:54

Politikai foglyokat bocsátanak szabadon Kubában

Azzal, hogy a kubai kormány bejelentette az 52 politikai fogoly szabadon engedését, új szakasz veszi kezdetét a szigetországban a politikai nézeteikért bebörtönzött rabok ügyének végleges rendezése érdekében - jelentette ki szerdán a Havannában tárgyaló spanyol külügyminiszter.

MTI

Miguel Ángel Moratinos helyi idő szerint hétfő éjszaka érkezett Kubába, hogy vendéglátóival a politikai foglyok kérdéséről, valamint az Európai Unió és Kuba elhidegült kapcsolatainak a felmelegítési lehetőségeiről tárgyaljon.
Az 52 ellenzéki elengedését Raúl Castro elnök, Jaime Ortega bíboros, havannai érsek és Moratinos találkozóján jelentették be.
A kubai hatóságok közölték azt is, hogy öt foglyot néhány órán belül szabadon engednek, a többiek pedig az elkövetkezendő három-négy hónapban nyerhetik vissza szabadságukat.
A szabaduló foglyok családjukkal együtt elhagyhatják Kubát, és Spanyolországba utazhatnak. 
 Az 52 szabaduló rabot 2003-ban, az úgynevezett fekete tavasz idején tartóztatták le, és ítélték többéves szabadságvesztésre további 23 személlyel egyetemben. Ez utóbbiakat már korábban szabadon engedték.
Ha a most bejelentett szabadon engedések valóban megtörténnek, úgy a legnagyobb számban nyerik vissza szabadságukat kubai politikai elítéltek, azóta, hogy Raúl Castro 2008 februárjában átvette a szigetország irányítását nagybeteg bátyjától, Fideltől.
A kubai emberi jogi bizottság június 30-án 167 politikai foglyot tartott nyílván. A kubai vezetés úgy tekint az ellenzékiekre mint a rendszer megdöntésére törekvő Egyesült Államoknak és más országoknak dolgozó "zsoldosokra".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!