Külföld

2010.11.09. 12:54

Izrael kelet-jeruzsálemi lakásépítési terveinek visszavonását sürgeti az EU

Mély aggodalmát fejezte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Izrael előző nap bejelentett kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervei miatt.

MTI

 "Ez a terv ellentmond a nemzetközi közösség azon erőfeszítéseinek, hogy a közvetlen tárgyalásokat mielőbb felújítsák, ezért a döntést vissza kellene vonni" - emelte ki Catherine Ashton Brüsszelben kiadott közleményében.
Ez a fajta telepépítés "törvénytelen a nemzetközi jogszabályok szerint, akadályt képez a békefolyamatban, és azzal fenyeget, hogy a kétállamos megoldás lehetetlenné válik" - vélte az uniós illetékes.
Hétfőn este az izraeli belügyminisztérium jelentette be, hogy a kormány jóváhagyta 1300 lakás felépítését a főleg arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben. Egy szóvivő hozzátette: két olyan negyedbe tervezik a most bejelentett lakásokat, amelyeket Izrael az 1967-es háborúban foglalt el.
Az izraeli-palesztin tárgyalásokról annak idején éppen amiatt vonultak ki a palesztinok, hogy Izrael a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó tíz hónapos moratórium lejártakor nem hosszabbította meg ezt a tilalmat. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan is követelik az építési tilalmat, mert leendő államuk fővárosának akarják megtenni a városrészt.
Catherine Ashton leszögezte: ha tényleges, tartós béke a cél, akkor a végleges státusokkal kapcsolatos valamennyi kérdést meg kell oldani tárgyalásos úton, beleértve Jeruzsálem státusát is két állam fővárosaként.
A főképviselő emlékeztetett arra, hogy az EU az 1967 előtti határhelyzethez képest csak olyan változtatásokat fogad el, amelyekről az érintett felek maguk egyeztek meg.
Helytelenítette az izraeli döntést az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője is a tárgyalások újrakezdésének szempontjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!