Külföld

2010.12.07. 20:13

Az EU figyelmeztet Izrael jeruzsálemi politikájának a veszélyeire

Az Európai Unió értékelése szerint Izrael kelet-jeruzsálemi politikája "súlyos veszélybe sodorja" a két állam létére alapozott, tartós izraeli-palesztin megbékélést.

MTI

"Ha a jelenlegi tendenciákat nem állítják meg sürgősen, akkor valószínűtlenné és kivihetetlenné válik, hogy Kelet-Jeruzsálem egy leendő palesztin állam fővárosa legyen" - hangoztatták az uniós tagállamok jeruzsálemi képviseleteinek vezetői egy közös jelentésükben, amelyet az EU Politikai és Biztonsági Bizottsága (COPS) számára készítettek. A bizottság szerdán összeül, hogy előkészítse a külügyminiszterek december 13-i értekezletét.
 A diplomaták emlékeztettek arra, hogy az Európai Unió, akárcsak a nemzetközi közösség egésze megszállt területnek tekinti Kelet-Jeruzsálemet, és jelezték, hogy az izraeli politikának nemcsak "a súlyos humanitárius következményei" aggasztóak, hanem az is, hogy "alááshatja Jeruzsálemben a palesztin jelenlétet".
Bírálták a zsidó telepek folyamatos terjeszkedését, a házrombolásokat és kiutasításokat, az egyenlőtlen oktatási feltételeket, a pénzforrások és befektetések nem megfelelő elosztását, és a lakhatási jog megszorításait. Kelet-Jeruzsálemben a tervek szerint jelenleg az építési területek 13 százaléka áll a palesztinok rendelkezésére, míg 35 százalék a zsidó kolóniáké.
Az izraeli kormány visszautasította a bírálatot, és egy külügyi szóvivő azt hangoztatta, hogy "az igazi megoldás nem lehet a visszatérés az 1967. (azaz Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállása) előtti állapotokhoz".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!