Külföld

2010.12.20. 05:43

Netanjahu képmutatónak tartja az Izraelt bíráló emberjogi szervezeteket

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő képmutatónak nevezte vasárnap azokat az emberjogi szervezeteket, amelyek bírálják Izraelt, és "szemet hunynak a legelnyomóbb rendszerek fölött".

MTI

 E szervezetek elnézőek azokkal a rendszerekkel, amelyek "megköveznek nőket, és felakasztanak homoszexuálisokat, és inkább támadják a Közel-Kelet egyetlen liberális demokráciáját - olvasható Netanjahu közleményében.
 A kormányfő néhány órával azután adatta ki közleményét, hogy a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet bírálta Izrael telepespolitikáját, valamint követelte, hogy az Egyesült Államok vonja le az Izraelnek nyújtott támogatásból azoknak a szubvencióknak az összegét, amelyekkel az izraeli kormányzat segíti a ciszjordániai zsidó telepeket.
 A HRW 166 oldalas jelentése szerint a ciszjordániai palesztin agglomerációkat súlyosan hátrányos megkülönböztetés éri a zsidó telepek javára, a telepek jobb alapszolgáltatásokhoz jutnak az izraeli állami támogatások révén.
  Carroll Bogert HRW-képviselő szerint "a palesztinok módszeres diszkrimináció áldozatai faji, etnikai és nemzeti eredetük miatt, megfosztják őket az áramtól, víztől, iskoláktól és utaktól, míg a szomszédságukban élő zsidó telepesek részesülnek mindezekből a közszolgáltatásokból".
Mark Regev, az izraeli kormány egyik szóvivője Izrael-ellenes előítélettel vádolta meg a HRW-t, és bírálta jelentése következtetéseit, mondván, hogy az utóbbi két évben Ciszjordániában "példa nélkül állóan sok fejlesztést végeztek el". 
 Izrael állam az 1967-es háború óta több mint 130 telepet hozott létre Ciszjordániában, amelyeken jelenleg több mint 300 ezren élnek. További 200 ezer zsidó lakik Jeruzsálem keleti részén, amelyet Izrael 1967-ben elfoglalt, majd bekebelezett, és ahol a palesztinok jövendő államuk fővárosát akarják megteremteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!