Külföld

2011.02.14. 12:59

Újra összegyűlt a tömeg az egyiptomi Tahrír téren (frissítve 18.00)

FMH - Katonai rendőrök és katonák vették körül hétfőn a kairói Tahrír téren még kitartó néhány tucatnyi tüntetőt; távozásra szólították fel őket, majd a kiszabott egyórás határidő lejártával kiszorították őket a főváros központi teréről, amely január 25-e óta a kormányellenes tüntetések centruma volt. Mintegy kétezer ember azonban később visszatért a térre.

MTI

Ismét összegyűltek a tüntetők a Tahrír téren

Mintegy kétezer tüntető van újra Kairó központi Tahrír terén, ismét útját állva a forgalomnak, csupán néhány órával azután, hogy katonai rendőrök és katonák kitessékelték onnan az utolsó néhány tucat demokráciapárti tiltakozót - közölték szemtanúk.
Úgy tűnt, a hadsereg teljes mértékben ellenőrzi a teret, a Hoszni Mubarak elnök megdöntését eredményező tüntetéssorozat központját, majd több száz rendőr vonult be oda a katonáktól nem akadályozva, szolidaritásukat akarván kinyilvánítani a forradalommal. Közben a téren egyre nőtt a civil tüntetők száma.
Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke hétfőn Tel-Avivban nagy elismeréssel adózott az egyiptomi hadseregnek, amiért eddig békésen tudta kezelni az egyiptomi hatalomváltást, "és minden reményünk megvan arra, hogy ez így is folytatódik". Mullen szerint "sok kihívás vár még rájuk a jövőben", és "mély benyomást tett ránk, ahogyan támogatták népüket".
"Igen szoros kapcsolatokat ápolunk az egyiptomi hadsereggel (...), és továbbra is igen szoros lesz viszonyunk egyiptomi kollégáinkkal" - folytatta a tábornok, aki Benni Ganc altábornagy, új izraeli vezérkari főnök beiktatása alkalmából tartózkodik Izraelben. Az egyiptomi fegyveres erők évente mintegy 1,3 milliárd dolláros amerikai támogatást kapnak.

A hadsereg hangsúlyozta: polgári kormányzás lesz

A népfelkelést interneten szervezők egy csoportja katonai vezetőkkel találkozott, hogy első kézből tájékozódjon arról, hogyan készül a hadsereg a demokratikus reformok megvalósítására.
A Hoszni Mubarak elnök rendszere elleni utcai tüntetések idején jelentősen megnőtt a világháló szerepe, mert rajta keresztül mozgósítani lehetett a tömegeket. A hatóságok néhány napra le is állították az internetet.
A hétfői találkozón a tábornokok közölték, hogy az alkotmánymódosítást előkészítő legfelsőbb katonai tanács 10 napon belül végez munkájával, és az átdolgozott alaptörvény tervezetét két hónap múlva népszavazásra bocsájtják - számoltak be az elhangzottakról a kiberaktivisták.
A nyolcfős csoport legismertebb tagja Váel Gonim, a Google internetes óriáscég közel-keleti és észak-afrikai marketingigazgatója, akit 12 nap fogság után egy hete engedtek szabadon a hatóságok. Gonim és egy ugyancsak jelentős érdemeket szerzett blogger, Amr Szaláma elmondta: a hadsereg képviselői hangsúlyozták, hogy nem akarják kormányozni az országot, Egyiptomban polgári kormányzás lesz. 
Elemzők szerint a találkozó világos jele annak, hogy a hadsereg szakított a Mubarak-rezsimmel, amely nagy nehezen ismerte fel, hogy a világhálón született mozgalmak törvényes ellenzéki erőt képviselnek. 
A kiberaktivisták tájékoztatója szerint a tábornokok ugyancsak megígérték: folytatják a bűnvádi eljárást mindazok ellen, akiket korrupciós vádak értek, bármilyen posztot töltöttek vagy töltenek be. Emellett a főtisztek közölték azt is, hogy felkutatják a megmozdulások idején eltűnt demonstrálókat. A katonákat emberjogvédő csoportok ugyanis azzal vádoltak meg, hogy tüntetőket vetettek börtönbe és kínoztak meg.

Kiszorították a tüntetőket a térről

Katonai rendőrök és katonák vették körül hétfőn a kairói Tahrír téren még kitartó néhány tucatnyi tüntetőt; távozásra szólították fel őket, majd a kiszabott egyórás határidő lejártával kiszorították őket a főváros központi teréről, amely január 25-e óta a kormányellenes tüntetések centruma volt.
Ezután több száz egyenruhás és civil ruhás rendőr vonult be a Tahrír (Felszabadulás) térre, szolidaritásáról biztosítva a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő demonstrálókat. "A néppel vagyunk. Arra kérjük Egyiptom népét, hogy ne átkozzanak ki bennünket. Nem vagyunk ellenségek - mondta Mohammed Mesztekávi hadnagy a Reuters hírügynökségnek. - Együtt vagyunk az egész dologban, ugyanaz a rendszer bánt rosszul velünk. Másokkal együtt sok rendőr is meghalt a lázadásban."
Kisebb civódások is kezdődtek a térre vonuló rendőr tüntetők és a civil tiltakozók között: utóbbiak azzal vádolták a rendfenntartókat, hogy most próbálnak még gyorsan felugrani a kocsira, s ellopni a nép forradalmát. "Nem hiszek nekik. Hol voltak, amikor a fivéremet megölték a gazemberek?" - kérdezte egyikük.
A lakosság körében közutálatnak "örvendő" rendőrség január 28-án eltűnt az utcákról, miután nem sikerült gumibottal, könnygázzal, gumilövedékkel és éleslőszerrel szétkergetni a tüntetőket. A hadsereg a "partvonalról" nézte ezeket az összecsapásokat, nem nyújtva segítséget sem a tiltakozóknak, sem a rendőröknek.
Az alacsony és közepes rangú rendőrök a téren azt hangoztatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak, a nép ellenségeinek. "A többiek, a magasabb rangúak korruptak, de mi ugyanazokkal a bajokkal küszködünk, mint a többi egyiptomi - alacsony bérek, szabadsághiány, megalázás" - mondta egy rendőr. "Azért vagyunk itt, hogy a mártírok, a hadsereg és Egyiptom népe előtt tisztelegjünk" - mondta egy másik, miközben rendőrök és civilek a nemzeti himnuszt énekelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!